Ez történhetett a hajnali légi katasztrófa előtt

Szokatlan döntés előzte meg a pilóták részéről a dél-oroszországi légi tragédiát - mondta Háy György repülésbiztonsági szakértő az M1-en.

Annyi adat még nincs az oroszországi légi katasztrófáról, hogy biztosan lehessen tudni, mi történt, de nem is vagyunk teljesen híján az információknak – jelentette ki a szakértő.

Az interneten már megtekinthető egy biztonsági kamera felvétele az éjfél körül, sötétben történt tragédiáról, amelyen látszik a gép lámpáinak mozgása.

A repülő meglehetősen meredek pályán haladt, mielőtt a földnek csapódott és kigyulladt. A lángok tehát a bevágódás után keletkeztek, nem a tűz miatt esett le a gép.

Szokatlan előzmények

A radarok információt összegyűjtő Flightradar24 internetes oldalon közöltekből az is látszik, hogy a gép előtte már megpróbált leszállni, de a rossz időjárás miatt a pilóta abbahagyta a manővert, és a reptér közelében körözött, az időjárás javulására várva. Ez szokatlanul hosszú ideig, két óráig tartott, majd ismét megpróbálta a leszállást, és ennek során történt a baleset – tette hozzá.

A szakértő arról is beszélt, nagyon rossz volt az időjárás, a gépnek zivatarban kellett leszállnia, erős szélben. Megjegyezte, a zivataroknak vannak olyan szűk zónái, amelyekben rendkívül erős leáramlások lehetnek, és ezek egy nagy repülőgépet is földhöz tudnak csapni.

Mintha a második kísérletet is abbahagyta volna

A Flightradar adataiból az szintén látszik, hogy a zuhanás előtt a gép mintha a második kísérletet is abbahagyta volna, és újra emelkedni kezdett. Arra, hogy ez tényleg így történt-e, és ha igen, miért, a feketedobozoknak kell választ adniuk – hangsúlyozta. Különösen sokat árulhatnak el a pilótafülke hangjai, amelyekből megtudható, hogy a gépet irányítók mit beszéltek egymás közt.

EPA/MAXIM ROMANOV

Éjfélkor teljesítenek a legrosszabbul a pilóták

Az arab charterjáratok pilótáinak képzettségéről Háy György azt mondta, nem lehet általánosítani, vannak igen tapasztalt és kezdő repülőgép-vezetők is. Mivel Dubai igen jó anyagi helyzetben lévő állam, feltételezhető, hogy az ottani légitársaság sem szűkölködik az anyagiakban.

A FlyDubai esetében nem valószínű tehát az Afrikában előforduló erőltetett pilótatoborzás és munkaidőbeosztás, illetve a pilóták túldolgoztatás miatti kimerültsége. Igaz, azt nem szabad elfelejteni, hogy a baleset éjfél után történt, amikor az emberek teljesítménye a mélyponton van – tette hozzá.

Hatvankét halott, köztük négy gyerek

A FlyDubai járatán hatvanketten utaztak, mindannyian életüket vesztették, köztük négy gyerek is.

A tragédia éjfélkor, leszállás közben történt a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén. A gép Dubaiból érkezett ötvenöt utassal és hét fős személyzettel.

A légitársaság tájékoztatása szerint a járaton oroszok, ukránok, indiaiak utaztak, valamint egy üzbég állampolgár is, magyar utasról nem tud a légitársaság.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma azt közölte, hogy a gép landolás közben kigyulladt és darabokra tört – a tüzet sikerült már eloltani.

A FlyDubai fapados légitársaság erős növekedést produkált 2014-ig. Jelentős balesete korábban nem volt.

Ötven Boeing 737-es gépből álló flottájával 90 olyan járatot működtet, amely Dubajtól legalább hatórányi utat teljesít.

Kapcsolódó tartalom