Kósa: a nok a Fidesz otthonteremtési programjának harmadik pillére

Szeretnék, ha ezek a közösségek hosszú évekig lehetőséget nyújtanának az otthonteremtésre - mondta a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatóján.

A Fidesz otthonteremtési programjának harmadik pillérét jelentik a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) – mondta a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Kósa Lajos közölte, szeretnék, ha ezek a közösségek hosszú évekig lehetőséget nyújtanának az otthonteremtésre. A politikus emlékeztetett arra, hogy az otthonteremtési program első két pillére a lakásáfa csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény megteremtése volt.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kósa Lajos kérdésre válaszolva azzal indokolta, hogy a jogszabályt kivételes eljárásban, egy nap alatt csütörtökön fogadta el a parlament, hogy az emberek minél hamarabb kalkulálhassanak ezzel a lehetősséggel. Közlése szerint a nok más európai országokban, Angliában, Portugáliában már sikeres lakásépítési gyakorlatot honosít meg. Hozzátette: ma is létezik Magyarországon lakáshoz jutást segítő fogyasztói közösségi csoport, csak állami támogatás nélkül, az újdonság most az, ha valaki egy ilyenbe belép, akkor tíz éven belül biztosan lakáshoz jut. Maximum hárommillió forint támogatás jár a nokba belépőknek, és a lakás-takarékpénztári megtakarítást be lehet vinni a rendszerbe – részletezte, jelezve, hogy a lakás-takarékpénztárak tovább működnek állami támogatással.

Kósa Lajos a nok-ot klasszikus fogyasztói közösségként írta le. Rendkívül komoly garanciákat követelnek meg – folytatta -, hogy ha valaki az állami támogatást is fel akarja használni. Létrehozásának indokaként azt is említette, hogy Magyarországon a környező országokhoz képest sokkal alacsonyabb a lakásépítések száma, miközben a lakossági megtakarítások magasak. A szocialisták által megvalósított devizaadósság-csapda tapasztalata ugyanis jelentősen fékezi az emberek ilyen típusú megtakarítási hajlandóságát – mondta. Kósa Lajos kitért arra, hogy a részletszabályok még váratnak magukra, most a kerettörvényt fogadta el a parlament. Hozzátette: tavaly 7500 lakás épült, és reméli, hogy a nok egy nagyságrenddel javít ezen a számon. A politikus kérdésre azt mondta, a nok-ból minden “pilótajáték-jellegű elem” ki van zárva.

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) az Országház Kék társalgójában 2016. március 17-én (MTI/Bruzák Noémi)

A frakcióvezető beszélt az ebtenyésztési törvény szintén csütörtökön elfogadott módosításáról is, amivel – jelezte – egy régóta húzódó vita végére akartak pontot tenni. Elmondta, a kilenc őshonos magyar kutyafajtán kívül a többi kutyafajta tenyésztésére nem lesz központi, állami szabályozás, azok esetében az egyesületi szabályok lesznek irányadóak. Az ebtenyésztők és a piac fogja eldönteni, ki a megbízható tenyésztő – magyarázta.

Kósa Lajos a behajtási költségátalánnyal kapcsolatos törvénymódosításról azt mondta, olyan ügyről van szó, amely 100 milliárdos nagyságrendben feszíti a magyar gazdaságot. Elmondása szerint aki eddig késett, akár csak egy napot is, a számlája kifizetésével, annak negyveneurós behajtási költségátalányt kellett fizetnie a számlakibocsátónak, aki nem mondhatott le erről. A frakcióvezető azt mondta, uniós kötelezettség a költségátalány megteremtése, de úgy alakították át a szabályozást, hogy ennek kivetése ne legyen kötelező.