Mindent tud az ingyen navik királya

Négy évet kellett várni a teljesen újratervezett, felhasználói felületében tetőtől talpig megújult, ingyenes, online Waze navigációra. Úgy tűnik, megérte.

Eddig is vitte a pálmát a Google által tulajdonolt ingyenes navi, mert igazán csekély adatforgalmat fogyaszt, s mégis mindig a legrövidebb, leggyorsabban bejárható útvonalat mutatja. Ami nem csak a valós idejű forgalomkövetésnek köszönhető – azt a Google elsőszülött navigációja is tudja. A nagy mutatvány jórészt a közösségi megoldás érdeme. A mostani, 4-es verzió radikálisan változtatott a felületen – és egyúttal jóval kezelhetőbbé tette a Waze-t.

Mint az alábbi képen látható, a navigáció áttekinthetőbb, letisztult felületű lett. Természetesen van benne 3D nézet és sok látványosság is, de aki pusztán csak használni akarja, minél könnyebben akar tájékozódni, az rövid, egyszeri finomhangolás után az új változatban ilyesmi képet láthat.

Waze atnezeti

Kikapcsolhatók a zavaró üzenetek, jelölések, a navi azt mutatja, amire valóban szükségünk van. Balra látható az autó pillanatnyi sebességének a kijelzése (szemben a gyári sebességmérők gyakran kegyes csalásával, a GPS-alapú sebességmérés a tényleges tempót mutatja): jobbra fölötte egy piros körben éppen az 50-es sebességhatár figyelmeztetése ugrott föl. Utóbbi segítségével nem kevés büntetést úszhatunk meg, ahogy a hamarosan elérhető traffipaxra, vagy intézkedő rendőrre való figyelmeztetéssel is.

S itt mutatkozik meg a közösségi navigáció előnye a pusztán szoftveres megoldásokkal szemben: a navi jobb oldali sárga pöttyét megérintve a lenti jelentésküldő ugrik elő.

Waze bejelento

Egyetlen mozdulattal, valós időben jelezhető-látható minden wazernek, ha például torlódás, baleset, rendőri ellenőrzés, mozgó traffipax várható az útvonalunkon. A jelentésküldő gomb kényelmesen nagyra méretezett, könnyen használható.

Számos előnye van még a 4-es verziónak, például, hogy a kívánt célt nem feltétlen kell ujjal tapogatva beírni, hanem a keresőben a mikrofont megérintve magyarul diktálhatjuk (még a címet sem kell tudni ismertebb célpontok esetében, sokszor elég például a város és az áruház nevét kimondani). Kényelmes, hogy szinkronizálni tud a Google naptárral (a Nagy testvér úgyis mindent tud), így időben szól a navi, hogy mikor kell elindulnunk valahová.

Érdemes letölteni, vagy frissíteni az új verzióra.