Nógrádi: Várható volt a berlini merénylet

Bármi történt Berlinben, az a migránsellenes hangulatot fogja erősíteni, és hatással lesz az uniós csúcsra is – erről beszélt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a német fővárosban elkövetett keddi robbantásos támadás kapcsán. A németországi hírek szerint nincs szó terrortámadásról.

Bármi megtörténhetett – mondta a keddi berlini robbanásról Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, Berlinből egy illetékes azt mondta neki, folyik a vizsgálat, egyelőre minden nyilatkozat csak feltételezésekről szólhat.

Nógrádi szerint várható volt

Nógrádi György szerint Németországban, illetve fővárosában, Berlinben várható volt merénylet. A párizsi, londoni, isztambuli merénylet után nyilvánvaló volt, hogy megtörténhet. „Hogy ezt célzott likvidálásnak veszem-e, az más kérdés” – fogalmazott.

Nógrádi György arról beszélt, rendkívül sok külföldi él Németországban, és az integrációjuk nem ment végbe. Tavaly év végén egy müncheni konferencián a bajor rendőrfőnök azt mondta, hogy a tartományban 35 százalék a migráns hátterűek aránya, és bármikor lehet merénylet, és bármikor bevethetik a hadsereget – mondta Nógrádi György. Mint állította, előtte a német elhárítás, az alkotmányvédelmi hivatal elnöke mondta azt, hogy amíg napi tízezer ember megy Németországba, lehetetlen az érkezők ellenőrzése.

A német hírekben nincs szó terrortámadásról

A rendőrség tájékoztatása szerint Berlinben felrobbantottak egy autót. A jármű a német főváros Charlottenburg nevű központi városrészében haladt egy forgalmas úton reggel, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet. A sofőr életét veszítette, sérültje nincs a robbantásnak. A Bild című lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a robbantásos merénylet nem terrortámadás volt, hanem valószínűleg szervezett bűnözői csoportok közötti leszámolás állhat a háttérben.

A Bild szerint az autó – egy kombi Volkswagen Passat- üzemben tartója nem az áldozat, hanem egy nő, akinek neve “törökösen hangzik”. A robbantásos merénylet kivizsgálásába nem kapcsolódott be a rendőrség politikai bűncselekményekkel foglalkozó államvédelmi osztálya – emelte ki a Spiegel Online.

Nógrádi: a robbantás a migránsellenes hangulatot fogja erősíteni

Nógrádi György szerint a kérdés az, hogy ki és miért követte el a robbantást, és ennek milyen hatása lesz a német belpolitikára. Mennyire gyengül, vagy gyengül-e a merénylet hatására Angela Merkel kancellár.

A szakértő szerint a német belügy hivatalos adatai arról szólnak, hogy a migránsok napi ötszáz bűncselekményt követnek el, csak tavaly az év első tizenegy hónapjában ez a szám 186 ezer volt. Eközben a migránsok egyre többe kerülnek Németországban. „Tehát bármi történt Berlinben, az ezt a hangulatot fogja felerősíteni” – fogalmazott.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a gazdag és előkelő Charlottenburgban történt a robbanás – nem valamely sokkal kockázatosabb részen, például a bevándorlók által sűrűn lakott Neuköllnben vagy Kreuzburgban – és emiatt kevéssé valószínű, hogy terrortámadás történt, Nógrádi György azt mondta, egyelőre csak feltételezések lehetnek az esettel kapcsolatban.

Helyszínelők dolgoznak egy felrobbantott személygépkocsinál 2016. március 15-én Berlinben. Az autó a német főváros Charlottenburg nevű városrészében egy forgalmas úton haladt, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet. A sofőr életét veszítette, sérültje nincs a robbantásnak. Egy sajtóértesülés szerint a robbantásos merénylet nem terrortámadás volt, hanem valószínűleg szervezett bűnözői csoportok közötti leszámolás állhat a háttérben. (MTI/AP/Michael Sohn)

„Elképesztő merényletkísérletek voltak”

Azzal kapcsolatban, hogy a német fővárost eddig elkerülték a terrorakciók, a szakértő azt mondta, ennek oka, hogy jó a német hírszerzés. A titkosszolgálat ugyanis sorban akadályozta meg a merényleteket az országban. „Elképesztő merényletkísérletek voltak, ennek egy részét a németek nyilvánosságra sem hozták, hogy a lakosságot ne ingereljék tovább a migránsok és általában a külföldiek ellen. Eddig a német titkosszolgálat tökéletesen a helyén volt” – magyarázta Nógrádi György.

Hozzátette, a keddi robbantás mindenképpen hatással lesz a márciusi EU-csúcsra a migránskérdéssel kapcsolatos hangulat, illetve Merkel kancellár hétvégi tartományi választásokon elszenvedett veresége miatt. Nógrádi György szerint Merkel egyedül maradt Európában azzal a törekvésével, hogy hozzuk be a migránsokat, és június végéig töröljük el a törökök felé a vízumkötelezettséget, és vegyük fel őket az EU-ba.