Az olasz titkosszolgálat feszülten figyel

A kiszivárgott hírek szerint a hétfői rendkívüli uniós csúcson arról egyezhetnek majd meg, hogy teljesen lezárják a nyugat-balkáni útvonalakat. Ha erről valóban megállapodás születik, újra Olaszország felé tarthatnak a menekültek - jelentette az M1 tudósítója.

Róma attól tart, hogy a Görögországban felgyülemlett tömeg megindul a tengeren vagy Albánián keresztül a dél-olaszországi Puglia partjai felé – jelentette Sárközi Júlia, az M1 tudósítója.

Olaszország hetek óta figyelemmel kíséri, mit történik ezen az útvonalon, hiszen mindenki számára ismert, hogy az emberkereskedők nem akarják a menekülteke tovább Görögországban tartani, valamilyen úton elindítják őket Európa kapui felé – tette hozzá. Az egyetlen még szabad folyosó Montenegró-Albánia-Olaszország lehet.

Az olasz titkosszolgálat már jó ideje a Balkánon dolgozik – mondta Sárközi Júlia. Olaszország pedig az elmúlt időben együttműködési megállapodásokat, programokat dolgozott ki Montenegróval és Albániával közösen. A szlovén-olasz határ felől jelenleg nem érkezik meghatározó számú bevándorló.

Az olasz és a német belügyminiszter a hétfőn kezdődő Európai Uniós csúcsra közös levelet fogalmazott meg. Az Európai Bizottsághoz küldött levél közös javaslatokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy azonos paraméterek követése mellett, miként lehet kezelni a jelenlegi helyzetet: miként lehet megkülönböztetni a gazdasági bevándorlót a menekülttől, minden ország azonos paramétereket használjon, és éves kvóta szerint helyezzék el a menekülteket az európai tagállamokban, függetlenül attól, hogy melyik európai országba lépnek be elsőként az unió területére. Ezzel egyidőben közös visszatoloncolási rendszert kidolgozására tettek javaslatot.

A sajtóban megjelent friss statisztika szerint az olaszok 56 százaléka a határok szigorúbb ellenőrzésében, a határok lezárásában látja migráns helyzet megoldását.

Kedden Matteo Renzi a francia miniszterelnökkel, Francois Hollande-dal Velencében tart kétoldalú megbeszélést, elsősorban gazdasági témákról. De feltehetően a migráció is napirenden lesz.