A párizsi merényletek egyik áldozatának családja a strasbourgi bírósághoz fordul

A tavaly novemberi párizsi merényletek áldozatául esett egyik fiatal férfi szülei beadvánnyal fordulnak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), és ebben Belgiumot azzal vádolják, hogy az állam gépezetében tapasztalható "súlyos működési zavarok" hozzájárultak a terroristák beszivárgásához Franciaországba - közölte hétfőn a család ügyvédje.

A 26 éves, jogász végzettségű Valentin Ribet 2015. november 13-án a párizsi Bataclan koncertterem elleni támadás során vesztette életét.

Párizs, 2015. november 14. Francia rendőrök az Eiffel-toronynál 2015. november 14-én, a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon. A francia fővárosban november 13-án késő este fegyveresek és pokolgépes merénylők összehangoltan több merényletet követtek el. A támadásoknak eddig több mint 120 halálos áldozata van, és legkevesebb 180-an megsebesültek. Nyolc támadó meghalt, heten a testükre szerelt pokolgéppel robbantották fel magukat, egy támadót a rendőrök lőttek agyon (MTI/EPA/Marius Becker)

A férfi szüleinek az ügyvédje, Samia Maktouf közleménye szerint a család azzal vádolja Belgiumot, hogy az ország védelmében és megfigyelési rendszerében tapasztalható súlyos működési zavarok elősegítették a terroristák beszivárgását Franciaországba, majd a terrortámadások elkövetését.

A hét helyszínen elkövetett párizsi merényletek 130 halálos áldozatot szedtek, sok volt a sebesült is. A támadásokat három terroristakommandó hajtotta végre.

Maktouf rámutatott, hogy a többségében belga állampolgárságú terroristák a brüsszeli Molenbeek-Saint-Jean negyedből származnak, ahol radikalizálódtak, felkészültek a dzsihádra, és előkészítették a francia területen elkövetett fegyveres akcióikat.
Az ügyvéd, aki a merényletek áldozatainak több családtagját képviseli, nehezményezte, hogy a támadások után agyonlőtt Abdelhamid Abaaoud, valamint a szökésben lévő Salah Abdeslam, a merényletek értelmi szerzői szabadon utazgathattak Franciaország és Belgium között annak ellenére, hogy megfigyelték őket a belga hatóságok. Utóbbiak így nem tettek eleget kötelezettségeiknek – vélte.

Ribet családja az emberi jogok európai konvenciójának második cikkelyére, az élethez való jogra hivatkozik a beadványban.
A strasbourgi bíróság elvileg nem ítélkezhet olyan ügyben, amelyben a sértett nem merítette ki az összes – jelen esetben Belgiumban – rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőséget. Az ügyvéd szerint azonban az EJEB jó eséllyel befogadhatja az ügyet, mivel a jogszabályok lehetővé teszik, hogy eltekintsenek az egyéb jogorvoslati lehetőségektől, ha bebizonyosodik, hogy az igazságszolgáltatás gépezetében súlyos hibák voltak.