Rohamtempóban terjed az elfeledett betegség

A vérbajról sokan azt gondolják, hogy már nem is létezik, miközben folyamatosan fertőz. Nemcsak szexuális úton terjed.

Emelkedett a szifilisszel kezelt betegek száma. A II. világháború után valóban lelassult a terjedése, de ahogy haladunk előre az években, egyre intenzívebb tempóban terjed újra a vérbaj.

A szifilisz főleg a férfiak betegsége, évente körülbelül 650 új esetet regisztrálnak, kétharmaduk férfi.

A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj kórokozója, a Treponema pallidum nevű, pallidum alfajú spirochaeta baktérium (Fotó: Eurporess/CDC)

A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj kórokozója, a Treponema pallidum nevű, pallidum alfajú spirochaeta baktérium elektronmikroszkópos felvétele (Fotó: Europress/CDC)

Szifiliszhez kapcsolódó ellátott betegek: korai, késői és egyéb szifilisz (szexuális úton szerzett)
            2011                         2012                          2013                         2014                         2015         
          1616 fő             1797 fő             1787 fő           1788 fő            1900 fő

Forrás: OEP

A szifilisz (luesz vagy vérbaj) széles körben a XV. században terjedt el Európában, és először a mediterrán országokban, mindenekelőtt Franciaországban okozott járványokat. A betegek száma a második világháború alatt érte el a csúcsot, azután – a penicillin felfedezésének köszönhetően – elterjedtsége erőteljesen apadni kezdett.

A vérbajnál a fertőzöttek nagy része azon férfiak közül kerül ki, akik férfiakkal élnek nemi életet. Ugyanakkor a betegség nemcsak szexuális úton terjed, létezik veleszületett szifilisz is.

Több újszülött szifilisszel jön a világra

Magyarországon minden évben van több olyan eset is, amikor vérbajjal fertőzött újszülött jön a világra, annak ellenére, hogy a terhes anyák részére kötelező a szifilisz vizsgálat.

A gyermek az édesanyjától kapja el a betegséget, a baktérium átjut a méhlepényen és megfertőzi a magzatot – mondta a hirado.hu-nak dr. Tamási Béla klinikai orvos, a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján működő Országos STD centrumának munkatársa.

Csecsemőknél, ha korán felismerik a szifiliszt, antibiotikummal kezelhető, viszont, ha csak később, kétéves kor után, akkor maradandó károsodása is lehet a gyereknek. Ezek közül a leggyakoribb a süketség, a vakság és a csontdeformitás.

Veleszületett szifilisszel ellátott betegek száma
              2011                            2012                               2013                             2014                            2015                
35 fő 35 fő 34 fő 35 fő 36 fő

Forrás: OEP

Felnőttek esetében a szifilisz 99 százalékban gyógyítható. Az 1 százalék esetében már annyira előrehaladott a betegség, hogy a kialakult szövődmények nem kezelhetőek.

Szifilisz stádiumai:

1. stádium: körülbelül pénzérme nagyságú seb alakul ki a kórokozó behatolásának helyén: a nemi szervek környékén, de akár az ajkakon is. A probléma ott van, hogy a nőknél a hüvelyben is kialakulhat seb, így rejtve marad.

Azonban az sokkal nagyobb gond, hogy a seb miatt nem mennek orvoshoz a betegek. Egyrészt nem fáj, másrészt néhány hét alatt magától elmúlik.

A másik gond, hogy egyre gyakrabban szedünk antibiotikumot más betegségek miatt. Az antibiotikum pedig hat a szifilisz kórokozójára. Arra nem, hogy kezelje a betegséget, arra viszont igen, hogy elmaszkolja a tüneteket – magyarázta Tamási Béla.

2. stádium: bőrkiütések jelennek meg a testen, bárhol. Ennél a tünetnél ijednek meg a betegek és mennek el az orvoshoz. A kiütések általában hat héttel az első stádium után jelentkeznek, de ez egyénenként más és más.

A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj okozta tünetek egy betegen (Fotó: Eurporess/PR BOUREE)

A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj okozta tünetek egy betegen (Fotó: Eurporess/PR BOUREE)

Itt nagy kérdés, hogy a beteget ellátó orvos gondol-e egyáltalán a szifiliszre. A vérbajt emlegetik úgy, mint a „bőrgyógyászat majma”, azaz számtalan bőrbetegség tünetét le tudja utánozni.

3. stádiumban (késői szifilisz) a betegség már nem gyógyítható a kialakult szövődmények miatt. Hosszú évek is eltelhetnek tünetmentesen a második stádium után addig, hogy a betegség odáig fajuljon, hogy végül ne tudják gyógyítani.

A leggyakoribb halálhoz vezető szövődmény a szifilisz esetében az idegrendszeri vagy szív-és érrendszeri betegségek kialakulása. „Ma már irodalmi ritkaság, hogy idáig eljusson a beteg” – emelte ki a klinikai orvos.

Mivel a betegség újra terjed, ráadásul az esetszámok nem csökkennek, a szakemberek az óvszerhasználat és a szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet. A szifilisz egy vérvételből diagnosztizálható.