Életeket mentett a magyar applikáció

Pécs városában másfél éve működik a világon egyedülálló közbiztonsági rendszer, mely az utcai támadások ellen jelent hathatós segítséget. Az alkalmazásnak mostanra már közel 20 ezer felhasználója van -

Utcai támadások esetében nincs arra mód, hogy kritikus helyzetben elővegyük telefonunkat, feloldjuk a képernyőzárat, felhívjuk a rendőrséget és elmondjuk, hogy épp mi történik.

Pécsett azonban egy olyan közbiztonsági rendszer működik, amelynek segítségével a telefonunkról érkező a riasztás pedig 1-2 másodpercen belül megjelenik a rendőrségen.

Több nőt is megmentett már

A Kezedben a biztonságod elnevezésű telefonos biztonsági alkalmazás már több esetben mentett meg hölgyeket, az indulása óta pedig folyamatosan fejlesztjük a helyi rendőrkapitánysággal és az önkormányzattal együtt – mondta el a hirado.hu-nak Rózsavölgyi Péter, a fejlesztő cég ügyvezetője.

Az app előzménye egy másik alkalmazás volt, amelynek elsősorban családi funkciója volt, és gyermekek számára készült, akik baj esetén riaszthatták szüleiket.

Azt azonban továbbfejlesztették, a pécsi városvezetés és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig támogatta Rózsavölgyiék kezdeményezését, így a világon egyedülálló rendszer immár másfél éve működik Pécsett.

Kezedben a biztonságod

Kulcstartón a segítség

Az új eszköz segítségével a riasztás egyenesen a közterület-felügyelethez, majd a rendőrséghez fut be.

Az ingyenes alkalmazás bármelyik okostelefon-rendszerre alkalmazható.

Segélykérés esetén két másodpercen belül legalább hatszor meg kell nyomni a be- és kikapcsoló gombot, így a telefont nem is kell elővenni, hogy riasztani tudjuk a hatóságot.

Be lehet azt is állítani, hogy az alkalmazás figyelje a headset csatlakozóját, amelyet ha a bajba jutott kiránt a telefonból, automatikusan beindul a riasztás.

Ezen kívül vezeték nélküli, zsebben, karkötőn, nyakláncon, csuklón, kulcstartón hordható eszközöket is használhat a segítségkérő, melyek nem nagyobbak egy 200 forintos érménél, és a rajtuk lévő gombbal ugyanúgy riasztást indíthat, mint a fenti esetekben.

A rendszer jelenleg Pécs közigazgatási határian belül működik.

A riasztás a közterület-felügyelet központjához fut be, ahol figyelik a térfigyelő kamerák képeit. Egy erre dedikált számítógépen fut a rendszer, a riasztás után pár másodperccel pedig térképes felületen jelenik meg a riasztás pontos helye, a riasztó telefonszáma, esetenként a fényképe is, amennyiben feltöltötte azt, a diszpécser pedig látja az általa megadott jelszót.

Ezután elsőként megpróbálják telefonon a felhívni, ha nem veszi fel, akkor a rendőrség a helyszínre indul. Ha felveszi a telefont, és bemondja a jelszavát, akkor leáll a folyamat, ha azonban rossz jelszót ad meg, akkor is a segítségére siet a rendőrség, hiszen lehetséges, hogy a bajba jutott kényszerített helyzetben van – magyarázta Rózsavölgyi Péter.

Az alkalmazást természetesen le lehet állítani egy jelkód segítségével.

Vagy a rendőrség jön, van elijeszti a támadót

Az alkalmazásnak van egy családi funkciója is: az apphoz társíthatjuk bármely családtagunkat, barátunkat, szülőt vagy gyermeket, így a riasztást nem csak a közterület-felügyelet, de rögtön a beállított személy is megkapja.

„Kaptunk már néhány visszajelzést olyanoktól, akiket szó szerint megmentett a rendszer. Tavaly egy 16 éves lány életét mentette meg az alkalmazás, amikor megtámadták az utcán, és történt egy másik eset is: egy hölgy hazafelé tartott az éjszakai műszakból, amikor észrevette, hogy követik.

Bár az  app alapvetően rezgéssel jelzi a bajba jutottnak, hogy elindította a riasztást, de van hangos riasztásra is lehetőség, a megtámadott nő pedig ezt választotta, ezzel elijesztve támadóját” – fogalmazott.

Országosan is jó szolgálatot tenne

A telefonhívásoknál is gyorsabb segítséget ígérő alkalmazás az ügyvezető szerint országos rendszerként visszaszorítaná a támadásokat és csökkentené a nemi erőszakok számát is. Ha pedig minden megyeszékhelyen működne a riasztórendszer, akkor rögtön a legközelebbi központba érkezhetne a riasztás – fogalmazott Rózsavölgyi Péter.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a hirado.hu érdeklődésére közölte:  az alkalmazás elsősorban megelőzési szempontból hasznos, biztonságérzetet ad a felhasználónak és családtagjainak.

A riasztási lehetőséggel a segítség kérése gyorsabban tud eljutni a rendőrség Tevékenység-irányítási Központjához, és szükség esetén a rendőrök meg tudják tenni a megfelelő intézkedéseket – tették hozzá.