Nyilatkozott az M1-nek Pukli István

Gyomorforgatónak nevezte Pukli István, hogy az M1 stábja szeretett volna interjút készíteni a szüleivel arról, amit a fiuk jelentett be az egyik rádióban, miszerint a nagyapja ávós volt, a testvére pedig jelenleg is börtönben ül.

“Azt tudtam, hogy a nagyapám katona volt, azt tudtam, hogy a nagyapám határőr volt, hogy zöld ávós…” - Pukli István maga nyilatkozott nagyapja ávós múltjáról hétfő este a Klubrádióban.

Sőt, nem csak ávós nagyapjáról, hanem kábítószercsempészésért börtönben lévő bátyjáról is kitálalt. Azt mondta: testvére egy köztörvényes bűnöző, aki most ül másodszor. Miután a pedagógustüntetések vezéralakja saját maga dobta be a köztudatba mindezt, az M1 további részleteket szeretett volna megtudni.

Az M1 híradója felkereste Pukli István szüleit. Otthonuknál azonban hiába csengetett a stáb, nem jött ki senki a házból.

Gyomorforgató, hogy az M1 a szüleimet kezdte el zaklatni –  ezt nyilatkozta Pukli István a Népszabadság Online-nak.  Hozzátette: a család kiadott egy letiltó nyilatkozatot is arról, hogy sem az arcukat, sem a hangjukat, sem pedig a nevüket nem vállalják a nyilvánosság előtt.

Az M1 megkereste Pukli Istvánt, hogy megkérdezze tőle:
- Nem tartja-e gyomorforgatónak, hogy a pedagógustüntetések vezéralakjaként az ő vezényletével gyerekeket rángattak bele a sztrájkba és a tüntetésbe?
- Nem tartja-e gyomorforgatónak, hogy gyerek és gyerek között hoztak létre feszültséget azzal, hogy aki iskolába ment, az pária lehet az osztálytársak és a többi gyerek szemében?
- Nem tartja-e gyomorforgatónak, hogy korábban, amikor Ön ellen tüntettek a diákok, azt mondta, hogy fejezzék be, most pedig saját politikai céljaira használja fel őket?

Pukli István közölte: kizárólag telefonon és csak élő adásban hajlandó nyilatkozni. Az adásban azt mondta: a diákok sztrájkja nem az ő felelőssége.

“Ehhez az ügyhöz nekem semmi közöm nincsen, nem tudok felelősséget vállalni azért, amit én nem tettem meg… itt van az a kérdés is, amit nekem megírtak, hogy nem tartom-e gyomorforgatónak, hogy aki nem ment iskolába, az pária lehet a többi gyerek szemében. Úgy gondolom, hogy amit nem én szerveztem, azért nem vállalom a felelősséget, viszont tudniuk kell, hogy pedagógusok vagyunk és a pedagógusok azért szakmailag kompetensek a szociális, interkulturális és állampolgári kompetencia fejlesztésében, tehát mindent megteszünk azért, hogy a gyerekek empatikusak, elnézőek legyenek és szeressék egymást” – mondta Pukli István az M1 esti adásában.

Az M1 azt is megkérdezte tőle, hogy milyen felvételeket szeretnének letiltani a szülei, amikor az M1 stábja nem készített velük interjút. Valamint azt is, hogy miért tartja zaklatónak és gyomorforgatónak az M1 megkeresését – miközben a stáb nem találkozott és nem is beszélt a szülőkkel.

Pukli István az interjúban azt mondta, a nagyapjáról és a bátyjáról szóló híreket nem ő indította el.

Arra a kérdésre, hogy 2012-ben a szülőkhöz fordult-e annak érdekében, hogy a gyerekek ne demonstráljanak, azt mondta: kommunikált a szülőkkel, a diákoktól pedig azt kérte, előbb tárgyaljanak, aztán tüntessenek.