Súlyos betegség állhat a semmitmondó tünet mögött

A szédülés gyakori panasz, aminek a hátterében a vízhiánytól a látásproblémákon keresztül a gyógyíthatatlan neurológiai betegségig számos ok állhat.

Megállíthatatlanul forog a szoba? 

Jellemzően két típusa van a szédülésnek, az egyik a forgó jellegű, aminek mindig nagyon határozott iránya van. Ilyen panasz esetén az is előfordulhat, hogy szinte felkelni sem tud az ember az ágyból, annyira forog vele a szoba. Ez a vertigó. A másik esetre az instabilitással járó bizonytalanságérzés jellemző – magyarázta a hirado.hu-nak Hidasi Zoltán, neurológus, pszichiáter.

Percektől órákig, sőt, hetekig is tarthat

Időtartamát tekintve is kétféle lehet, rohamszerű, rövid ideig, vagy tartósan, hosszabb ideig fennálló. Az előbbi percektől órákig tarthat, de rosszabb esetben akár napokig is. Ez egyértelműen a forgó jellegű szédülésre jellemző, ami nagyon heves és kellemetlen lehet. A bizonytalanság érzéssel járó szédülés pedig akár hetekig is fennállhat.
Ménière-betegség A belső fülben található egyensúlyérzékelő szervben folyadék gyűlik fel, és ennek a következménye a néhány perctől kezdve akár egy egész napon át tartó szédülés, amit hányinger, hányás kísérhet.

Amikor a fülész tud segíteni

A forgó jellegű szédülés hátterében a legtöbb esetben a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszervnek a károsodása van, de a központi idegrendszerben az agytörzs bizonyos részeit és a kisagyat is érintheti valamilyen betegség, aminek ez lehet a tünete.

A kialvatlanságtól az agyi érbetegségig

A bizonytalan, nem forgó jellegű szédülés viszont aspecikfikus, nehéz lokalizálni, nagyon sok betegség kísérőtünete lehet. A hátterében állhat egy szimpla fertőzés, de például valamilyen krónikusan fennálló problémának (cukorbetegség, vérnyomás-ingadozás, szívbetegség) is lehet az egyik tünete, illetve számolni kell azzal is, hogy egyéb, komoly agyi betegség (daganat, szklerózis multiplex) okozza a panaszokat.

A fejfájást is gyakran kíséri szédülés, különösen krónikus, vagy migrénes esetben. Az anyagcsere-betegségekben, hormonális vagy szemészeti problémák esetén is előfordul, hogy az ember szédülést tapasztal. Persze olyan egyszerű ok is állhat a kellemetlen panaszok mögött, mint a kiszáradás, a kimerültség, kialvatlanság vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása is lehet.

Lelki oka is lehet a szédülésnek

A szédülés nem csak a test, hanem a lélek jelzése is lehet, egy pszichoszomatikus tünet, hogy felborult az egyensúly, a lelki harmónia. A lelki ok miatti szédülés hátterében állhat szorongás, depresszió, talajvesztettség. Ezekben az esetekben többnyire a bizonytalan, nem forgó jellegű szédülés a jellemző.

Ha a szédülés nem jár egyedül

A szédülés gyakran nem önmagában jelentkezik, hanem – betegségtől függően más tünetekkel járhat együtt - ilyen a hányinger, a rossz közérzet, a sápadtság, a fülzúgás, a verítékezés, zsibbadás vagy az egyensúlyvesztés.

Kell a kivizsgálás

A nem múló, sok kellemetlenséget okozó panaszoknak érdemes azért utánajárni, és kivizsgálást kérni a családorvostól. Az esetek felében nincs is szükség további neurológiai vagy fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, viszont ha kell, akkor természetesen szakorvoshoz kell fordulni.