A Saul fia Oscart kapott

A Saul fiának a A War (Háború) című dán, A kígyó ölelése című kolumbiai, a Theeb (Farkas) című jordániai és a Mustang című francia filmet sikerült maga mögé utasítania. 34 év után ismét Oscart nyert egy magyar film, utoljára 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést.

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely Szabó István Mephisto című drámája óta elnyerte a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elismerését. A Saul fia a A War (Háború) című dán, A kígyó ölelése című kolumbiai, a Theeb (Farkas) című jordániai és a Mustang című francia filmmel volt versenyben.

Nemes Jeles László, Röhring Géza, Sipos Gábor és Rajna Gábor a 88. Oscar Gálán. Fotó: MTI/EPA

Nemes Jeles László, Röhring Géza, Sipos Gábor és Rajna Gábor a 88. Oscar Gálán. Fotó: MTI/EPA



A rangos elismerést, magyar idő szerint ma hajnalban, nem sokkal öt óra után vehette át a film rendezője, Nemes Jeles László a Los Angeles-i Dolby Színházban. A most már Oscar, - Golden Globe- és cannes-i nagydíjas holokausztdrámáért 2016. január 14. óta izgult az egész ország, akkor jelentették be ugyanis, hogy bekerült a végső ötbe, a kilenc alkotásra szűkített előzetes listáról.

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. "Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film" - fogalmazott.

Los Angeles, 2016. február 29. Nemes Jeles László, a Saul fia című film rendezője beszél, miután átvette a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat a 88. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2016. február 28-án. (MTI/AP/Invision/Chris Pizzello)

Los Angeles, 2016. február 29.
Nemes Jeles László, a Saul fia című film rendezője beszél, miután átvette a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat a 88. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2016. február 28-án. (MTI/AP/Invision/Chris Pizzello)



Mint ismeretes, magyar film eddig egy alkalommal, 1982-ben kapott Oscar-díjat (Szabó István Mephisto) ebben a kategóriában. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, Szabó István Hanussen című alkotását, ugyancsak a legjobb idegen nyelvű filmek között.

A Saul fiát az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét.
A Magyar Filmkritikusok Díjának január végi átadásán tarolt a Saul fia. A stábból Röhrig Géza lett a legjobb férfi főszereplő, Zányi Tamás a legjobb hangmérnök, Erdély Mátyást az operatőrök, Nemes Jeles Lászlót a rendezők között találta a legjobbnak a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztálya. Szombaton pedig elnyerte az Independent Spirit Awards elismerését is.

A Saul fia stábja mellett, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes és Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos is részt vett a gálán.