A Saul fia átélhetővé teszi a történelmet

Sági Miklós, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense szerint a Saul fia sikere egyrészt a témának köszönhető, de legalább ilyen fontos, hogy hogyan beszél a holokausztról, és hogyan jeleníti meg azt.

Hollywoodi szakírók a legfontosabb holokauszt-filmek közé sorolták az Oscar-díjat nyert Saul fiát.

(MTI/EPA/Luca Piergiovanni)



Sági Miklós, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense szerint a Saul fia sikere egyrészt a témának köszönhető, de legalább ilyen fontos, hogy hogyan beszél a holokausztról és hogyan jeleníti meg azt.

A film a néző számára átélhetővé teszi a történelmi eseményt. Ez formanyelvileg elsősorban abból fakad, hogy az eseményeket a főszereplő, Saul nézőpontján keresztül láttatja. Képileg minimalizált, hanghatásaiban pedig nagyon gazdag a film. Erős, szinte már horrorisztikus hatása van annak, hogy nem látjuk a hangok forrását, mindez zsigeri feszültséget okoz a befogadóban.



Más holokauszt-filmekhez képest Nemes Jeles László alkotása abban is újszerű, hogy nem egy túlélő, hanem egy sonderkommandós nézőpontjából meséli el a történetet, ezzel még közelebb viszi a nézőt a láger poklához.

Sági Miklós elmondta azt is, a Saul fia a kortárs magyar film tárgykörében, valamint az adaptációs kurzusán fog beépülni a szak tematikájába. Fontosnak nevezte, hogy a Saul fia átélhetővé tesz egy történelmi eseményt, amely az oktatás szempontjából is fontos.

Kapcsolódó tartalom