Novák Katalin: Az anyaság is lehet karrier

A kormánynak az a felelőssége, hogy a gyermekvállalás ne anyagi kérdés, hanem az élet legnagyobb kincse legyen - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős államtitkára a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj átadása alkalmából rendezett ünnepségen, a németajkú református gyülekezet templomában, Budapesten.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Magyarországon kritikus a demográfiai helyzet; míg a világ népessége folyamatosan nő, Magyarország lakossága 800 ezerrel csökkent az elmúlt 34 évben.

Novák Katalin MTI Fotó: Koszticsák SzilárdEnnek a folyamatnak a megfordítása mindannyiunk számára fontos feladat - hangsúlyozta, és pozitívnak nevezte, hogy 2010 és 2015 között 23 százalékkal csökkent a terhesség megszakítások száma.

Sokan gondolják úgy, hogy a nő teste feletti önrendelkezés joga előrébb való a magzat élethez való jogánál, a jelenlegi kormányzatnak azonban nem ez a véleménye, ezért került bele az alaptörvénybe, hogy az élet a fogantatástól kezdődik - jegyezte meg.

A gyermekvállalás felelőssége a családoké,  ám a kormány felelőssége, hogy megteremtse a gyermeknevelést segítő keretrendszert, a többi között a minőségi oktatást, amelynek fontos része az erkölcstan és a családi életre nevelés tantárgyak bevezetése - sorolta.Ugyancsak ezt szolgálták az olyan intézkedések, mint a gyed extra, a bölcsődei rendszer bővítése és a gyes 3. évének visszavezetése - tette hozzá a politikus, aki leszögezte, az anyaság is lehet karrier, nem lehet szembeállítani a munkával.