Költőládákkal segíti a kuvikvédelmet a Budakeszi Vadaspark

Az odúk mesterséges menedéket és költőhelyet nyújtanak a fokozottan védett, ám fészket önállóan nem építő bagolyfajnak, ezen túl madártani, a faj védelmét támogató kutatásokhoz is alapanyagot szolgáltatnak.

A kuvikok élőhelye visszaszorulóban van Magyarországon, fennmaradásukhoz, eltűnésük okainak kutatásához széleskörű szakmai összefogás szükséges. A Magyarországi Kuvikoltalmi Közhasznú Egyesület 2003 óta több mint 400 mesterséges fészekodút és költőládát készített és helyezett ki országszerte.

Kuvikvédelmi programjukhoz most az Európában őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatok bemutatását és megóvását célul kitűző Budakeszi Vadaspark is csatlakozott. Az intézmény és a Pilisi Parkerdő Zrt. ezzel is hozzájárulhat a ma 2-4000 párra becsült hazai kuvikállomány megmentéséhez és bővüléséhez - írja közleményében a Zrt.

Kuvik. (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Kuvik. (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)



A vadaspark területe és tágabb erdei környezete, 10 kuvikodú kihelyezését követően, 2016. január közepétől kuvikbarát mintaterületté vált. A költőládák pontosan megtervezett kihelyezésének hála a szakemberek a jövőben meg tudják figyelni a fészekrakó kuvikokat, a sikeres fajvédelem érdekében értékes adatokat tudnak gyűjteni. Az emberi zavarástól messzire helyezett, henger alakú költőládákat vízszintesen rögzítették a fákhoz, hogy jobban hasonlítsanak a kuvikok által kedvelt odvas fákra.

A közlemény szerint ezek a természetvédelmi eszközök speciálisan úgy vannak tervezve, hogy minél kevesebb napfényt beengedve, ideális fészkelési körülményeket biztosítsanak az éjszakai életmódot élő szárnyasoknak. A tojások legurulását, kicsúszását forgácsréteg akadályozza, a vízzáró réteg a fészket védi. Kialakítása miatt a mesterséges odú még a macskáktól és a nyestektől is óvja a fészeklakókat, minimalizálva a rájuk leselkedő veszélyeket.

Kuvikok egy kövön Spanyolországban. (Fotó: AFP) Kuvikok egy kövön Spanyolországban. (Fotó: AFP)



Kuvikokkal hétköznapjaink vagy kirándulásaink során ritkán találkozhatunk, ami egyrészt kis termetükből, másrészt alapvetően rejtőzködő, éjszakai életmódjukból fakad. A Budakeszi Vadaspark látogatói azonban könnyedén megpillanthatják privát szállásukon azt a három kuvikot, amelyek a macskabaglyokkal és az uhukkal együtt alkotják a park bagolyállományát. Az ősi babonával ellentétben – miszerint a kuvikok túlvilági halálmadarak – ezek a kicsiny tollasok érkezésük óta a vadaspark legnépszerűbb állatai közé tartoznak - áll a közleményben.

Ezért az intézmény  teljes mellszélességgel a kuvikok és a kuvikvédelmi program mellett állt ki, a Pilisi Parkerdő pedig az örökerdő-gazdálkodás során külön figyelmet fordít az odvas fák védelmére, így várhatóan az élőhelyi körülmények fokozatosan javulni fognak e védendő madárfajnak is.