További intézkedéseket terveznek migránsügyben az osztrákok

A napi beléptetési kvóta bevezetése után újabb lépéseket tesz majd Ausztria a közös cél, az illegális migráció leállítása érdekében - mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.

Az osztrák kormány továbbra is kiáll Angela Merkel német kancellár mellett, de meggyőződése, hogy hogy csak tagállami szintű intézkedésekkel lehet eljutni a menekültválság európai megoldásához - mondta a miniszter.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter (j) és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter osztrák rendőrök és katonák határvédelmi gyakorlatozását nézi a stájerországi Spielfeld közelében lévő Strassban 2016. február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán Spielfeldnél. (MTI/AP/Ronald Zak)



A nemzeti intézkedések "diktálják az ütemet", ezt mutatja, hogy Ausztria intézkedései "dominóhatást" váltottak ki a balkáni migrációs útvonalon. Ennek köszönhető az osztrák, szlovén, horvát, szerb és macedón rendőri vezetők csütörtökön hozott "nagyon fontos döntése" is, miszerint csak a háború sújtotta országokból származó menedékkérőket engedik át a macedón határon - mondta az Johanna Mikl-Leitner.

„Majd, ha a tagállamok ismét megbíznakaz Európai Unióban”

Arról, hogy Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár halottnak nyilvánította a törökországi menekültkontingensek átvételére hajlandó uniós tagállamok együttműködését, elmondta, hogy a hajlandók koalíciójának nevezett csoport csak akkor alakulhat meg újra, ha sikerül az uniós külső határ biztosítása és az illegális migráció megszüntetése, ennek révén pedig a tagállamok "ismét megbíznak majd az Európai Unióban".

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter (b) és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter (b2) egy illegális bevándorlók számára létesített tábor felé tart a stájerországi Spielfeld közelében 2016. február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán Spielfeldnél. (MTI/EPA/Christian Bruna)



Visszautasítják Brüsszel bírálatát

A jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa visszautasította az Európai Bizottság (EB) bírálatát a napi beléptetési kvótáról.

Az EB levélben ismertette kifogásait, ezt a levelet azonban szerinte "rossz címre küldték", mert az áll benne, hogy a menedékkérőknek az első biztonságos országban kell menedékjogért folyamodniuk, és abban az országban kell maradniuk ügyük elbírálásáig, Ausztria pedig nem lehet ilyen ország, hiszen nincs uniós külső határa.

Ha a menedékjogi kérelem benyújtását szabályozó előírásokat mindenki betartaná, akkor "nem lenne baj, és nem lenne szükség nemzeti intézkedésekre" - mondta Johanna Mikl-Leitner.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter (k) és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter (b) osztrák rendőrök és katonák határvédelmi gyakorlatozását nézi a stájerországi Spielfeld közelében lévő Strassban 2016. február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán Spielfeldnél. (MTI/EPA/Christian Bruna)



Életbe lépett a korlátozás

Az osztrák kormány pénteken vezette be a napi beléptetési kvótáról szóló szabályt, amelynek értelmében naponta legfeljebb 3200 menedéket kereső ember léphet be az országba, és az osztrák hatóságok naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet fogadhatnak be.

Johanna Mikl-Leitner megjegyezte, hogy a "napi kontingens német találmány", hiszen a német hatóságok hónapok óta csak előre meghatározott számú embert engednek be Ausztriából.