Eltűntek a vagyonőrök

Visszaállíttatná a kötelező kamarai tagságot a cégek és magánszemélyek részére a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara - írja a Népszabadság pénteken Valenta László társadalmi elnökre hivatkozva.

A lap szerint a szervezet kezdeményezte a 2005 óta hatályos vagyonvédelmi törvény módosítását, s külön szabályozást a magánnyomozásra.

Nagykálló, 2009. szeptember 16.Dankó József (j) és Gyüre Csaba egy  biztonsági cég munkatársai figyelik az érkező diákokat a nagykállói általános iskolában. A település vezetése a megszaporodott iskolai erőszak, a mezőgazdasági terménylopások és a város romló közbiztonsága miatt kötött szerződést az örző-védő céggel. A biztonsági emberek jelenlétének jótékony hatása már két hét után megmutatkozott. A kormányfő szeptember elején Rend és biztonság címmel tízpontos közbiztonsági intézkedéscsomagot hirdetett. Ennek értelmében akár már október 1-jétől alkalmazhatják az önkormányzatok azokat a közterület-felügyelőket és településőröket, akiknek a fizetését az állam átvállalja.MTI Fotó: Balázs Attila

Egy biztonsági cég munkatársai figyelik az érkező diákokat a nagykállói általános iskolában. MTI Fotó: Balázs AttilaA kamara azt szeretné, ha hosszabb távon nem működhetne olyan vagyonvédelmi cég, amelynek nincs elfogadott szakmai auditja.

A lap kitér arra is, hogy egyre nehezebb jól képzett vagyonőrt találni: öt év alatt mintegy ötvenezren tűntek el a szakmából. 

Egy részük kiöregedett, a többség azonban feketén vagy bújtatott státuszban dolgozik - teszik hozzá.