Életbe lépett a korlátozás az osztrák határon

A továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztria területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be.

A reggel nyolc órakor életbe lépett utasítás értelmében óránként öt kérelmet fogadnak be a határ mentén, és kétszázan léphetnek be az országba. Ha elérték az előírt számokat, akkor a menedékkérőknek meg kell várniuk a következő reggeli határnyitást.

A belügyminisztérium közlése szerint szombat reggel hat órától este tíz óráig zajlik majd az átléptetés. A stájerországi Spielfeldnél lévő határátkelőhöz pénteken délig még nem érkeztek menekültek.

Osztrák katonák határvédelmi gyakorlatozást tartanak a stájerországi Spielfeld közelében lévő Strassban 2016. február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán Spielfeldnél. (MTI/AP/Ronald Zak)



Tovább csökkenhet a befogadás felső határa

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteki közleményében úgy vélekedett, hosszú távon nem lesz megfelelő, ezért tovább csökkenhet a befogadás felső határa. A politikus leszögezte: a számok meghatározását és betartásának tervét a szomszédos államokkal együttesen fogják kidolgozni.

Első lépésben azt kell elérni, hogy a balkáni államokat (amelyeken keresztül Törökországból Nyugat-Európába tart a migránsok áradata) ne terhelje túl a menekültek visszatorlódása.

"Nem szabad egymás ellen dolgoznunk, hanem közösen kell behúzni a féket" - hangsúlyozta a közleményben, és fontosnak nevezte, hogy a balkáni útvonal által érintett országok szigorúbban járjanak el a határ mentén.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter (k) és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter (b) osztrák rendőrök és katonák határvédelmi gyakorlatozását nézi a stájerországi Spielfeld közelében lévő Strassban 2016. február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán Spielfeldnél. (MTI/EPA/Christian Bruna)



Törvényes lépésnek tartja a korlátozást Ausztria

Johanna Mikl-Leitner az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) csütörtök este adott interjújában megjegyezte: amikor Németország napi meghatározott számú menekültet engedett be, ez "törvényes lépésnek" számított, így Ausztria esetében is "természetesen" az.

Werner Faymann osztrák kancellár az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban kiállt a befogadás felső határa mellett, és kijelentette: az idén beengedendő 37 500 ember nem kevés, hiszen őket integrálni kell, iskolát és szálláshelyet kell biztosítani számukra.

A kancellár szerint a végső cél az, hogy a menekülteket az unió külső határainál felállítandó regisztrációs pontoknál, a hot spotoknál osszák szét.