Éles vita folyt a bevándorlásról az EU-csúcson

A kormányfők élesen bírálták Ausztriát, amiért napi limitet vezettek be a határokon. A brit reformtervről szóló vita megállapodás nélkül zárult. Bevándorlásügyben pedig ismét elhalasztották a döntést. Március elején, vagyis bő két hét múlva lesz egy újabb csúcs, akkor már a török miniszterelnökkel.

Hajnalig tárgyaltak az uniós vezetők Brüsszelben. Az egyik legfontosabb téma a migrációs válság volt. A kormányfők élesen bírálták Ausztriát, amiért napi limitet vezet be a határon.

A másik téma a brit reformterv volt. De sem az egyikben, sem a másikban nem született áttörés. A brit vita például megállapodás nélkül zárult. Bevándorlásügyben pedig ismét elhalasztották a döntést. Bő két hét múlva, vagyis március elején lehet újabb csúcs: akkor már a török miniszterelnökkel.Tusk: közös megoldást kell keresni

A közös felelősségvállalás és a tagországok közötti nagyobb szolidaritás vezethet a migrációs válság rendezéséhez - hangzott el Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös, péntek hajnali sajtótájékoztatóján.

Donald Tusk sajtótájékoztatója a brüsszeli EU-csúcs első napjának végén 2016. február 19-én. Fotó: EPA/Olivier HosletDonald Tusk kijelentette, hogy az Európát érintő migrációs krízis megerősíti az unió egészének elkötelezettségét egy közös megoldás elérésében.

Az ülésen résztvevő politikusok egyetértettek abban, hogy nincs értelme a válság megoldását célzó, egymástól független terveknek, amelyek csak megosztják az uniót. Ezzel szemben különböző megközelítéséket kell keresni és azok által egységes uniós tervet kell formálni.

„Összehangolt lépések kellenek”

A válságra adott válaszokat Brüsszel elfogadja, de elengedhetetlennek tartja azok összehangolását, hogy egy közös európai megoldás jöjjön létre belőlük - hangsúlyozta Tusk.

Az Európai Tanács elnöke végezetül kiemelte, hogy minden tagországnak be kell tartania a közösen hozott jogszabályokat, így a menedékkérők tagországok közötti elosztására vonatkozó megállapodást, illetve a schengeni övezet egyezményében foglaltak betartása.

A migrációs válság rendezésének érdekében március elején újabb EU-török találkozót tartanak - jelentette be Donald Tusk.

Juncker: csak Törökországgal együttműködve lehet megállapodás

Jean-Claude Juncker a sajtótájékoztatón elmondta: a tanácskozáson részt vevő politikusok egyetértettek abban, hogy nincs más megoldás a migráció okozta problémára, mint a körültekintően létrehozott és minden elemében betartott együttműködés Törökországgal.

Jean-Claude Juncker (b) és Donald Tusk (j) érkezik a brüsszeli EU-csúcs első napját záró sajtókonferenciára 2019. február 19-én. Fotó: EPA/Olivier HosletJuncker reményét fejezte ki, hogy minden tagállam a probléma megoldására összpontosít, és ennek érdekében azok az országok is részt vesznek a menekültek elosztásában, amelyek korábban ettől elzárkóztak.

Merkel: a legfontosabb, hogy schengen működjön

Angela Merkel német kancellár a munkavacsora után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Európa szempontjából a legfontosabb az, hogy a schengeni rendszer ismét működjön.

Angela Merkel sajtótájékoztatója a brüsszeli EU-csúcs első napjának végén 2019. február 19-én. Foró: EPA/Olivier HosletEnnek feltétele a külső határok védelme, a hot spotnak nevezett regisztrációs központok megfelelő üzemeltetése, az EU-Törökország akcióterv maradéktalan végrehajtása, a menekültek unión belüli áthelyezése, valamint a menekültstátusra nem jogosultak visszaküldése.