Fizetős uTorrent? Van jobb ötletünk

Közel 5, vagy 20 dolláros díj helyett inkább menjünk vissza az időben: ingyen és veszélytelenül.

Mint az aggályos PUP-ok eltávolítása okán megírtuk, jobb vigyázni az ingyenes uTorrenttel. A roppant népszerű torrentkliens ingyenes változatában ugyanis nem csak idegesítő reklám húzódik/húzódhat meg, mert a G Data vírusírtó szerint a gyártó elrejthet benne egy másik programot, ami azután megszerezheti a felhasználók adatait (hogy például az e-mail címeiket eladhassa spammereknek). Vagy titokban feltelepíthet egy bitcoinokat bányászó alkalmazást, ami a készenléti állapotban lévő számítógépek erőforrásait rejtett módon kisajátítja.

Felkínálja persze a hirdetések eltávolításának lehetőségét a uTorrent: évi 4,95 dolláros áron, sőt, évi 19,95-ért még néhány, úgymond prémium funkciót is nyújt.

fizetos uTorrent

Ezekre nem lehet nagy szükség, prémium, hogy vírusvédelmet nyújt (nyilván elvégzi ezt a munkát valamelyik neves vírusirtó cég egyébként is a gépre telepített szoftvere is), konvertál, streamel (ingyen is elérhető egy pluginnel).

Valaha a uTorrent ingyenes volt, reklám- és hirdetésmentes – nem mellesleg semmivel sem rosszabb, mint a mostani 4-es sorozatú verziójú. Ezek a régi példányok némi guglizás árán a mai napig fellelhetőek a weben, az utolsó ilyen biztonságos változat a 2.2.1-es volt. Ingyen, bérmentve, biztonsággal használható.

Biztos, ami biztos, mint mindent, telepítés előtt a 2.2.1-est is vizsgáltassuk át a vírusirtónkkal.


A torrentezés a legalitás és illegalitás határán mozog

Az M1 Ma reggel műsorában dr. Ormós Zoltánnal készített interjúból kiderült, hogy
1. Filmek, zenék magáncélú letöltése az internetről (pl. fájlcserélők, warez oldalak használata során) nem bűncselekmény.
2. A filmek, zenék megosztása egy fájlcserélőben nem bűncselekmény az 500.000 forintos értékhatáron belül maradás esetén. Azonban vigyázzunk, a mostani gyakorlat szerint kb. 3-4 film megosztása már azt eredményezi, hogy átléptük ezt az értékhatárt.
3. A fájlcserélőket előszeretettel használják hackerek is, így gyakran nemcsak egy filmet, hanem jónéhány kártékony szoftvert is sikerült a gépünkre letöltenünk.