V4: közelednek az álláspontok

A Nyugat-Balkánt is be kell vonni a migrációs nyomás szabályozásába és a válság megoldása érdekében közös európai szintű egyeztetett eljárásra van szükség - vélekedett egybehangzóan a cseh miniszterelnök és az osztrák kancellár. A német kormány üdvözölné, ha a görög külügyminiszter is részt venne a prágai csúcson.

"Mindkét kormányfő egyetértett a migrációs nyomás sürgős szabályozásának szükségességében, a Nyugat-Balkán országainak bevonásában a migrációs válság megoldásába és az európai szintű egyeztetett eljárás követelményében" - olvasható abban a közleményben, amelyet a cseh kormányhivatal adott ki Bohuslav Sobotka és Werner Faymann hétfői prágai tárgyalásairól.

Közös vélemény alakult ki abban is, hogy feltétlenül szükség van a külső schengeni határok védelmének a megerősítésére.

A cseh média értékelése szerint Ausztria álláspontja a migrációs válságban az utóbbi hónapokban több területen is közelebb került a V4-ek álláspontjához. Ausztria például januárban bejelentette, hogy a következő években korlátozni fogja a befogadandó menekültek számának felső határát. A bécsi sajtó pedig azt írta, hogy az osztrák kormány nyomást próbál gyakorolni Szkopjére, hogy minél határozottabban korlátozza a migránsok bejutását Európába és ennek érdekében katonákat ajánlott fel Macedóniának a határok védelmére.

A négy visegrádi ország kormányfőjének rendkívüli csúcstalálkozójára hétfőn délután kerül sor Prágában. Meghívást kapott a bolgár miniszterelnök és a macedón államfő is. A tanácskozás fő témája a migrációs válság lesz.

Berlin szerint a görögöknek is részt kellene venniük

Martin Schäfer a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, azt "hallani, és remélhetőleg úgy is lesz", hogy a görög külügyminiszter részt vesz a  tanácskozáson.

Újságírói kérdésre elmondta, nem tévedés a demars (figyelmeztető tiltakozás)kifejezést használni a német kormány képviselőinek a V4 csúcsra vonatkozó tevékenységével kapcsolatban. A német nagykövetségek részéről mind a négy érintett fővárosban folytattak megbeszélést a helyi kormány képviselőivel a német kabinet meggyőződéséről - mondta.

Steffen Seibert kormányszóvivő kiemelte, hogy a német kormány meggyőződése szerint az uniós külső határok védelmének javításáról kell gondoskodni. Ez a legfontosabb feltétele annak, hogy sikerüljön a menekültek beáramlásának "rendezése, irányítása, és végül csökkentése", és a külső határ hatékony ellenőrzése nélkül veszélybe kerül a mozgás szabadsága a schengeni övezetben - fejtette ki Steffen Seibert.

Seibert azt mondta, teljes tévedés, hogy Németország meg akarta akadályozni a találkozót. Berlin a "közös európai felelősségre" kívánta felhívni a figyelmet, amiben nincs semmi rendkívüli - tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy a V4-ek egy olyan elképzelést terveznek megtárgyalni, amely Görögország kirekesztésével járna a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetből, Steffen Seibert hangsúlyozta, hogy amikor a német kormány európai megoldásról beszél, akkor "összeurópai megoldásra" gondol, amelyből egy európai ország sem marad ki, és nem valamely európai ország kárára valósul meg.„Különcök klubjára” figyelmeztet a luxemburgi külügyér

Az Európai Unión belüli szolidaritás tiszteletben tartását várja a menekültkérdésben a visegrádi országoktól Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter. Asselborn óva intette Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát attól, hogy a menekültválsággal szembesülve megalapítsák a "különcök klubját".

A külügyminiszter elmondása szerint az egyik visegrádi ország képviselője azt állította, hogy Európa nem egy szolidáris közösség.
"Ha ez így van, akkor az illető nem értette meg Európa alapító atyáinak elképzelését" - hangsúlyozta Asselborn.
"Mindazoknak, akik Brüsszeltől szolidaritást tapasztalnak, ugyanazt kell visszaadniuk, különben nem működik a rendszer" - vélte a luxemburgi külügyi tárca vezetője. "Nem szabad játszanunk azzal, ami összetartja Európát" - tette hozzá.

Brüsszel, 2016. február 15. Jean Asselborn luxemburgi (b) és José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter (k) beszélget Johannes Hahnnal, az Európai Bizottságnak az európai szomszédságpolitikáért és az EU-csatlakozási tárgyalásokért felelős tagjával az Európai Unió külügyminiszereinek brüsszeli találkozóján 2016. február 15-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Brüsszel, 2016. február 15.
Jean Asselborn luxemburgi (b) és José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter (k) beszélget Johannes Hahnnal, az Európai Bizottságnak az európai szomszédságpolitikáért és az EU-csatlakozási tárgyalásokért felelős tagjával az Európai Unió külügyminiszereinek brüsszeli találkozóján 2016. február 15-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)A visegrádi országok az EU külső határainak megerősítését követelik, és elutasítják a menedékkérők elosztását szabályozni hivatott uniós kvótarendszert. Prágában azokról a reformjavaslatokról is szó esik majd, amelyekkel megpróbálnák a közösségen belül tartani Nagy-Britanniát.

Egyfajta ellenpontként csütörtökön - közvetlenül az EU-csúcs előtt - sor kerül a "hajlandók csúcstalálkozójára" Ausztria uniós nagykövetségén. Ezen a nyugat-balkáni menekültútvonalon fekvő országok vesznek majd részt, amelyek megpróbálnak közelebb kerülni a válság megoldásához.