Simán a kabátban felejtjük az adathordozókat

Éppenséggel a cégek bánják leginkább az egyre kisebb, ám mind több adatot tároló eszközök elvesztését.

A Sicontact felméréséből kiderül, hogy az 1787 válaszadó 33 százaléka vesztett már el adathordozót, az esetek csaknem felében pedig az eszköz sohasem került elő.

Arra a felvetésre, hogy az adatok védelme érdekében milyen biztonsági megoldást alkalmaznak a tulajdonosok, a megkérdezettek csupán 20 százaléka válaszolta azt, hogy alkalmazáson belüli jelszóval védi dokumentumait, 40 százalék egyszerűen nem tárol bizalmas információt az eszközökön, 26 százalék pedig semmit nem tesz az adatvédelem érdekében.

Annak ellenére gondatlanok a tulajdonosok, hogy a megkérdezettek 20 százaléka talált már más által elhagyott adathordozót és nagy többségük meg is nyitotta ezek tartalmát.

Képünk illusztráció (Fotó: AFP)

Képünk illusztráció (Fotó: AFP)Sokkal jobban kellene figyelni és védelmezni az eszközöket és a rajtuk lévő adatokat, például titkosító megoldással, hogy a bizalmas információk nem kerülhessenek illetéktelen kézbe.

Az ESET közelmúltban végzett angliai felmérése hasonló eredményeket mutatott: a 22 ezer kabátban, zakóban felejtett eszközök mindössze 45 százaléka jutott vissza eredeti gazdájához, a maradék mintegy tízezer pendrive és a rajtuk lévő adatok sorsa ismeretlen maradt.