Gének árulkodnak a kullancsok titkairól

Kutatók feltérképezték a Lyme-kórt terjesztő egyik kullancsfaj genetikai állományát. A kutatás új módszerek kifejlesztéséhez vezethet a vérszívók kontrollálásában.

A keddi bejelentés szerint az Ixodes scapularis, avagy szarvas-kullancs génállományába sikerült bepillantani. Ez az egyik faj, amely a Lyme-kór terjesztéséért felelős, és az első kullancsfaj, amelynek szemügyre vették genetikai állományát.

A vizsgálat során több mint 24 ezer gént azonosítottak, amelyek többek között szerepet játszanak a vértáplálék megemésztésében, a gazdatest immunreakciójának manipulációjában a táplálkozás időtartamának növelésére, valamint a rovarölőkhöz hasonló összetevők méregtelenítésében. A vizsgálatot vezető Purdue Egyetem kutatóinak vizsgálatát a Nature Communications folyóirat közölte.

A szerzők szerint a kullancs DNS-ének feltérképezése feltárhat olyan sebezhető pontokat, amelyeket új kullancsriasztóknál, vagy más, eme parazitát kontrolláló módszereknél ki lehet aknázni. A kutatók példának okáért bepillantást nyertek abba, hogyan szabályozzák ürítésüket a paraziták, és hogyan képesek nagy mennyiségű vért lenyelni.

Szarvas vagy feketelábú kullancs (Ixodes scapularis) egy fűszálon. (Fotó: Reuters/CDC)

Szarvas- vagy feketelábú kullancs (Ixodes scapularis) egy fűszálon. (Fotó: Reuters/CDC)



Egy társtanulmányban pedig azonosítottak egy hormont, amely a nőstény kullancsoknál a peteérést szabályozza. Ha fel tudják térképezni, hogyan blokkolhatnák ezt a hormont, azzal egyfajta „fogamzásgátló tablettát” fejleszthetnének ki nekik.

A kullancs saját testméretének 100-szorosát képes vérből elfogyasztani, eközben baktériumokat, parazitákat és vírusokat adhat át a gazdaszervezetnek nyálán keresztül.

Lyme-kórt okozó új baktériumot azonosítottak


Mindeközben az amerikai járványügyi hivatal (CDC) kutatókkal együttműködve Lyme-kórt okozó új baktériumot (Borrelia mayonii ) fedezett fel. Korábban csak egyetlen baktériumhoz, a Borrelia burgdorferihez kötötték a kullancsok terjesztette betegséget. Az új kórokozót eddig csak az Egyesült Államok felső középnyugati régiójában észlelték - tudósított a Reuters.


Minnesota, Wisconsin és Észak-Dakota, 2012-ben és 2014-ben Lyme-kór-gyanúval vizsgált betegeinek vérmintáit tanulmányozva fedezték fel a baktériumot. A 9000 betegből hat mintája szokatlan eredményeket produkált, és további vizsgálatot igényelt.

A CDC szerint az új baktérium hasonlít a Borrelia burgdorferihez annyiban, hogy kezdetben lázat, fejfájást, kiütéseket, nyaki fájdalmat, később a Lyme-kórral járó ízületi gyulladást okoz. Ugyanakkor a Borrelia mayonii esetén émelygést, hányást, test szerte kiütéseket, és a vérben nagyon magas baktériumkoncentrációt tapasztaltak.

Az új baktériummal fertőződött betegeket a CDC szerint sikeresen kezelték ugyanazon antibiotikumokkal, amelyeket a Borrelia burgdorferi esetén vetnek be.

A terjesztő fajnak elsősorban a szarvas-kullancsot tartják. Wisconsin két megyéjében azonosították is a B. mayoniit a kullancsfaj egyedeiben.


A szerzők szerint a kullancsnyál egész repertoárnyi olyan ragasztó összetevőt hordoz, amellyel a parazita a bőrhöz erősíti magát, emellett megtalálhatóak benne véralvadásgátlók, a gazdaszervezet immunrendszerét megzavaró, illetve a csípés érzetét elnyomó molekulák is.

A nyálban található több ezer összetevő olyan sokféleségről árulkodik, amellyel a paraziták különféle gazdafajokat aknázhatnak ki, és hosszú ideig akaszkodhatnak rájuk. Olyan géneket is felleltek, amelyekkel új, páncélszerű felhámra tudnak szert tenni táplálkozás közben, ami akár százszoros méretnövekedést is lehetővé tesz.

A vizsgálat egyik legfőbb eredménye, hogy a gének mintegy 20 százaléka a jelek szerint egyedülálló a kullancsoknál, vagyis ezeket célozva újfajta kullancsriasztó módszereket fejleszthetnek ki.