Spöttle: ismét Magyarország felé indulnak a migránsok

A biztonságpolitikai szakértő szerint a Balkánon tapasztalható szigorúbb ellenőrzés, valamint az osztrák és német bejelentések egyszerre eredményezik, hogy a migránsok újra a régi útvonalak felé veszik az irányt.

Német és az osztrák bejelentések szerint két évig nem lesz családegyesítés, azaz a már ott tartózkodó több százezer kiskorú szülei, családtagjai két évig nem jöhetnek az Európai Unióba; ez, valamint az iratok szigorúbb ellenőrzése, a macedón dupla kerítés is közrejátszik abban, hogy a migránsok újra megpróbálják bejárhatóvá tenni a régi útvonalat – magyarázta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. „Drótvágókat vesznek, összejátszanak a szerb és a magyar embercsempészekkel” – fogalmazott.

Kitért rá: Macedónia egyértelmű frontországgá vált, mindent megtesz, hogy megállítsa a menekültáradatot –még a saját biztonsága kárára is. Hozzátette: érdekes módon Törökország most nem enged be menekülteket Szíriából, csupán a sérülteket, betegeket, kisgyerekeket. Az egyik átkelőnél körülbelül 30 ezer ember várakozik, de nyilvánvaló, hogy a kiújuló harcok elől menekülő emberek más útvonalat fognak keresni Európa felé.
Itt hallgathatja meg az interjút

A felvetésre, hogy megoldás lehet-e feljebb hozni az unió külső határát, Georg Spöttle úgy válaszolt: érdemes lenne, mivel Görögország nem egyezett bele, hogy magyar, cseh, szlovák és lengyel határrendészekkel erősítsék meg a határt, márpedig Macedónia hajlandóságot mutat erre.



A szakértő egyben példásnak nevezte a Visegrádi négyek együttműködését.

Georg Spöttle egyetértett Bakondi György, belbiztonsági főtanácsadóval, aki az M1 adásában az európai titkosszolgálatok közötti gyors, valós idejű információcsere fejlesztése mellett érvelt a terrorveszéllyel összefüggésben.

Bakondi György beszélt arról is: a migrációs hullámmal érintett európai országokban napirenden van a biztonsági szervek hatáskörének, jogkörének bővítése és technikai ellátásuk, létszámuk erősítése is.