Rogán: ha kell, az embereket kérdezzük meg az alaptörvény-módosításról

Az elmúlt hetekben sem csökkent a migránshullám a déli útvonalakon - mondta a miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth Rádióban. Rogán Antal a Vasárnapi újság című műsorban emlékeztetett: tavaly ilyenkor is nőtt az illegális bevándorlók száma, ezért fontos, hogy a műszaki határzár a továbbiakban is fennmaradjon. Hangsúlyozta: a másfél millió migránssal sok terrorista is érkezett az unióba tavaly, és bár a magyar hatóságoknak valós terrorveszélyről nincsen tudomásuk, ez nem zárja ki egy esetleges támadás lehetőségét. Hozzátette: az ellenzék még mindig ideológiai vitát folytat a terrorveszélyről szóló alaptörvény-módosításról, de a kormány kész a magyar emberek véleményét kérni a döntésben.

A megnőtt terrorkockázat, terrorfenyegetés miatt további, a mindennapok biztonságát erősítő intézkedésekre van szükség, jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szombaton egy budapesti konferencián. A migráció biztonságpolitikai kockázatai és kezelésének lehetőségei című tanácskozáson Rogán Antal azt mondta: az Európát érő ellenőrizetlen bevándorlás nem szűnt meg, a biztonsági szervek arra figyelmeztetnek, hogy a következő hónapokban, években terrorcselekményekre készülnek Európában.

Budapest, 2016. február 6. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyilatkozik A migráció biztonságpolitikai kockázatai és kezelésének lehetőségei című konferencián a budapesti Larus rendezvényközpontban 2016. február 6-án. MTI Fotó: Balogh ZoltánRogán Antal úgy gondolja, a további beáramlás elleni védekezés legfontosabb eszköze a kerítés karbantartása, a menekültügyi vészhelyzet életben tartása, a rendőri és a katonai jelenlét fokozása a horvát és a szerb határ mentén. Erre készen kell állni a szlovén határnál is, és ha szükséges, a kerítést a román határ felé is meg kell építeni.
Kossuth Rádió, Vasárnapi újság

A kormány a szükséges intézkedéseket megtette, jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, hozzátéve, van azonban egy másik veszély is, amit a bevándorlás jelent. Az európai biztonság jelentős mértékben csökkent, egész Európában nőtt a terrorveszély.Az európai és a magyar emberek biztonsága a tét

2015-ben a másfél millió illegális bevándorlóval együtt rengeteg potenciális terrorista is Európa területére lépett, akik a terrorizmus új, negyedik generációját jelenítik meg, magyarázta Rogán Antal. Hozzátette: ez a negyedik generáció sajnos már nem minisztériumokat akar megtámadni, nem politikusok életét veszélyezteti. Kifejezetten polgári célpontokra, sőt ha kell, akkor gyermekjóléti intézményekre, rendezvényekre, koncertekre, futballeseményekre támadnak, és ez innentől kezdve már nem tréfa, figyelmeztetett a fideszes politikus, hozzátéve, az európai és a magyar emberek biztonsága a tét.

Konkrét terrorveszély nincs, de lehet

Rogán Antal elmondta: olyan konkrét terrorcselekményről, amely Magyarországot veszélyeztetné, a kormánynak nincsen tudomása, de ez nem jelenti azt, hogy ilyen bármikor nem lehet. Európán belül nincsenek határok, és a schengeni egyezmény lehetővé teszi, hogy a másfél millió bevándorló akadálytalanul áramolhasson.

A fideszes politikus a legfontosabbnak a kötelező kvóta elleni védekezést nevezte, a következő lépésnek pedig a magyar emberek biztonságának megerősítését. Ma azonban Magyarország hatóságai nem rendelkeznek megfelelő jogkörökkel. „Nincsen lehetőségünk, hogy a hadsereget használjuk egy terrorveszély fenyegetettsége esetén, nem tudunk bizonyos felderítő eszközöket alkalmazni, az információgyűjtés eszköztára és lehetőségei is korlátozottak”, fogalmazott Rogán Antal. Ehhez a parlamentnek felelős döntéseket kellene hoznia, de az megint ugyanazokat a vitákat kezdi újra.

Az ellenzéki pártok ismét az ürügyeket keresik arra, hogy bevándorláspárti álláspontot foglaljanak el ideológiai okokból, mondta Rogán Antal figyelmeztetve arra, hogy túl kellene lépni az ideológia vitákon. Ha a parlamenti pártokkal történő konzultáció sikertelen lesz, akkor a Fidesz az emberekhez fordul. Előtte a kormány konkrétan és részletesen kidolgozza a mindennapok biztonságát erősítő javaslatait, ezeket még egyszer megpróbálja megvitatni a parlamenti pártokkal, és ha nem sikerül, akkor az emberek véleményét fogja kérni, jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője.