Így csinálhat téglát az iPhone-ból

Csak nem hivatalos szervizbe kell vinni javításra, s máris az iPhone lesz a legdrágább papírnehezék az asztalon.

Mint a The Guardian jelenti, ha az iPhone 6-ost nem hivatalos Apple szervizben javíttatja a felhasználó, akkor a legközelebbi iOS frissítés téglát (legfeljebb téglának használható dísztárgyat) csinál a készülékből. A nem hivatalos Apple szervizelt telefonokon frissítés után a sokatmondó „Error 53” üzenet tűnik fel, aztán viszlát telefon, viszlát minden adat. Helyrehozhatatlanul.

Márpedig előfordul, hogy az irreálisan drága hivatalos szervizek helyett független, ám jóval alacsonyabb áron dolgozó műhelyekhez fordulnak a tulajdonosok.

Úgy fest, leginkább akkor támad ilyen probléma, ha a javításkor az ujjlenyomat felismerős home gombhoz nyúlnak, mivel a frissítés ellenőrzi, hogy eredeti alkatrészeket használ-e a mobil, s ha nem, akkor a védelmi rendszer odacsap. Nincs semmilyen előzetes figyelmeztetés, csak nem lehet többé életre kelteni a telefont.

Mijaucsi Ken, a japán Softbank távközlési és mobilszolgáltató konszern alelnöke (b) megöleli az első vásárlót az Apple két új okostelefonja, az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus árusításának megkezdésekor egy tokiói Apple-üzletben 2014. szeptember 19-én. (MTI/AP/Kambajasi Sidzuo)

Mijaucsi Ken, a japán Softbank távközlési és mobilszolgáltató konszern alelnöke (b) megöleli az első vásárlót az Apple új okostelefonja árusításának megkezdésekor egy tokiói Apple-üzletben. (MTI/AP/Kambajasi Sidzuo)Kyle Wiens, az iFixit portál vezetője azt nyilatkozta, hogy az „Error 53” a honlapjukon már több mint 183 ezer találatot kapott, minden jel szerint sok almás felhasználót érint a dolog.

Mint kiderült, az Apple tud a hibáról, de egyelőre nem tett semmit az elhárítására, vagy hogy legalább tájékoztassa a veszélyről a felhasználókat. Mindenesetre legközelebb érdemes alaposan mérlegelni, hová viszi az Apple-fan javítani a mobilt.