Aminek érdemes utánamenni a csok előtt

A csok segítségével bonyolított vásárlás nem különbözik semmilyen más ingatlanvételtől. Ez azt jelenti, hogy vásárlás előtt tanácsos tájékozódni a kiszemelt ingatlanról, hogy ki a tulajdonosa, milyen jogok, kötelezettségek terhelik és illetik – mondta Borsay Tamás Budapest Főváros Kormányhivatalának munkatársa. Azt is hangsúlyozta, az építésügyi szabályok változása ellenére továbbra sem lehet bármit, bárhová építeni, amit sok ügyfél nem tud.

A családok otthonteremtési támogatásának (csok) részletei a következő napokban derülnek majd ki. Ehhez kapcsolódva a lakásvásárláshoz és az építkezéshez szükséges földhivatali teendőkről nyilatkozott a G7-nek Borsay Tamás Budapest Főváros Kormányhivatala Földhivatali főosztályvezetője.

Személyesen és elektronikusan is tájékozódhatunk a földhivatalban

Mint elmondta, a csok segítségével bonyolított vásárlás nem különbözik semmilyen más ingatlanvételtől. Ez azt jelenti, hogy vásárlás előtt tanácsos tájékozódni a kiszemelt ingatlanról, hogy ki a tulajdonosa, milyen jogok, kötelezettségek terhelik és illetik. A vevő maga is bemehet a földhivatalba, és utca, házszám, helyrajzi szám alapján érdeklődhet. Az eljárás díjmentes, ha az ügyfél a járás szerinti földhivatalba fárad be. Ha szükséges, akkor hiteles másolat igényelhető a tulajdoni lapról, ami 6250 forintba kerül.

A Szombathelyi Körzeti Földhivatal irattára MTI Fotó: Czika László



Borsay Tamás felhívta a figyelmet, hogy egy ingatlanon lehet jelzálog, ehhez kapcsolódóan elidegenítéses terhelési tilalom, ami azt jelenti, hogy a hitel kifizetése előtt forgalomképtelen az ingatlan. Lehetnek rajta haszonélvezeti, valamint szolgalmi jogok is, amelyek illethetik vagy terhelhetik.

Ha a vevő és az eladó megegyezik, akkor mindenképpen ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell menniük. Az ügyvéd TakarNet rendszeren keresztül csatlakozni tud a földhivatal adatbázisába, és a legfrissebb adatokat kérheti le valamennyi magyarországi ingatlanról. Az információkhoz tehát nem kell elmennie a földhivatalba, mert elektronikusan is hozzáfér az adatokhoz. Borsay Tamás hangsúlyozta, ebben a szakaszban, a szerződés aláírása előtt, nem csak joga, hanem kötelessége is az ügyvédnek ellenőrizni a tulajdoni lapot.
A G7 2016.01.31-i adása

A vevő személyes földhivatali tájékozódása, az ügyvéd TakarNetes adatkérése mellett, a harmadik lehetőség, hogy a vásárló, ha van ügyfélkapus regisztrációja, számítógépen keresztül, a takarnet.hu oldalon maga is megnézheti az ingatlan tulajdoni lapját. Nagyon fontos, hogy az érdeklődő legalább az utcát, házszámot vagy a helyrajzi számot ismerje, mert személyiségi jogi és adatvédelmi korlátozások miatt a tulajdonos neve alapján nem tud lekérdezni.

Borsay Tamás arról is beszélt, hogy a TakarNet-hálózat nagyon ismert és sokan használják, ami abból is látszik, hogy jelentősen csökkent a hiteles tulajdoni lap másolatot igénylők száma.



Építkezés előtt mindenképpen el kell menni az önkorményzatra

Ha megvan az adásvételi szerződés, azt az ügyvéd eljuttatja a földhivatalba, a vásárlónak pedig több teendője nincsen. Ha azonban a vásárló jelzáloghitelt vesz fel, akkor az erről szóló szerződést a bank elküldi a földhivatalnak. Ez alapján kerül az ingatlanra a jelzálogjog, illetve fedezetére az elidegenítési és terhelési tilalom. Praktikusan az ügyfeleknek ezzel sincs dolga, hiszen ezt a bankok intézik a hivatallal.

MTI Fotó: Bugány János



Ha valaki telket akar venni, nagyjából hasonló az ügymenet. A különbségek közé tartozik, hogy ha beépíthető ingatlanról van szó, akkor a vevőnek az önkormányzathoz kell elmennie, mert ott tudhatja meg, hogy a telek milyen övezeti besorolásba tartozik, milyen mértékben építhető be, milyen magasságú épület húzható fel rá.

A főosztályvezető azt is hangsúlyozta, az építésügyi szabályok változása ellenére továbbra sem lehet bármit, bárhová építeni – ezt sok ügyfél nem tudja. Többen érdeklődtek a fővárosi kormányhivatalnál is, hogy ugye, most már semmi dolguk nem lesz az építésügyi hatósággal. Ezt azonban rosszul gondolják– tette hozzá. A tervek készítése előtt tehát mindenképpen fel kell keresni az önkormányzatot tájékozódni a telekre vonatkozó korlátozásokról, szabályokról.