Elcsúszott a munkahelyén – azóta se állás, se kártérítés

Egy szerencsétlen munkahelyi balesetben megsérült Ágnes térde. Az orvos akkor gumiharisnya viselését javasolta – azóta nem hogy javult, de tovább rosszabbodott az asszony állapota. Rendes állást vállalni nem tud, ahogy perelni sem, a hivatalos orvosi iratoknak ugyanis nyoma veszett.

Ágnes ápolónői végzettséggel rendelkezik, és munkahelyén, az egri kórházban érte a baleset, ahol a higiénia-osztályon dolgozott a gépteremben. Mint mondta, már hetek óta rossz volt ott egy gép, folyt belőle a víz: ő azon csúszott el, és esett rá a térdére. A zúzódott testrész miatt két hónapot töltött táppénzen, ám mint fogalmazott, a fájdalmai egyáltalán nem csillapodtak.

– A felülvizsgáló orvos azt mondta, hogy kapok egy gumiharisnya-szerű dolgot, és mennem kell dolgozni. De állandóan fájt a térdem, nehezen mozogtam, dagadt – emlékezett vissza.

Ahogy telt az idő, Ágnes fájdalmai egyre elviselhetetlenebbek lettek, egyre több időt töltött otthon. Lassan világos lett, hogy a térde hosszú évekig, vagy talán soha sem fog teljesen meggyógyulni, ezért úgy döntött, kártérítési igénnyel lép fel a munka törvénykönyve értelmében.

Kompenzálnia kell a munkaadónak 

– Abban az esetben, ha valakit olyan jellegű baleset, sérülés ér a munkahelyén, amely a munkaképességét érinti, és ennek eredményeképpen nem tudja elérni azt a keresetet, amelyet korábban egészséges emberként, akkor jogosulttá válik keresetpótló járadékra – mutatott rá Bacskó László ügyvéd.

Vagyis ha valaki korábban keresett 200 ezer forint nagyságrendű munkabért, majd a balesettel összefüggésben a munkáltató csak olyan munkakörben tudja foglalkoztatni, amely után 150 ezer forintot tud fizetni, akkor 50 ezer forint keresetpótló járadékra válik jogosulttá, havi rendszerességgel – fejtette ki.

Ezt a járadékot a károsult élete végéig fizetni kell. A jogász tapasztalata az, hogy ezt a munkáltató gyakran egy összegben váltja meg. Hogyha egy havonta 10 ezer forintos összegről beszélünk, 35-40 éves ember esetében többmilliós tétel is lehet.

Eltűntek az iratok 

Ágnes be akarta gyűjteni a kártérítési igényhez szükséges iratokat, de nem járt sikerrel. Kiderült, hogy nincsenek meg a kartonjai, a baleseti ambulanciai, az ortopédiai és a traumatológiai dokumentációi is eltűntek. A perdöntő szakvéleményeket tartalmazó orvosi papírok nélkül sehol sem tudta bizonyítani, hogy állapota és a baleset között összefüggés van.

– Baleseti életjáradékot, vagy rokkantnyugdíjat szerettem volna, de mindenhonnan elutasító választ kaptam – fogalmazott Ágnes. Az eset 25 évvel ezelőtt történt, az asszony azóta harcol az igazáért. Közben már munkahelye is megszűnt.

Nehezen fizetnek 

Ha milliós kártérítésekről van szó, akkor a munkáltató, vagy a mögötte álló biztosító nem adja könnyen magát. Egy miskolci nyugdíjas férfi 2008 óta küzd a biztosítóval, hogy fizessen neki, mert egy autóbalesetben megrándult a nyaka. A biztosító szerint a férfi nyaka idős kora, nem pedig a baleset miatt fáj – pénz tehát nincs.Ágnes elmondása szerint eljutotta már arra a szintre, hogy térde érintése is fájdalmat okoz számára. Noha tud mozogni, járni, de ilyen állapotban nem tud rendes állást vállalni. Az orvosszakértők azonban másként látják. Szerintük állapota alapján könnyű fizikai munkára képes.

Ágnes ügyét már egy ügyvéd sem vállalja el, a fontos, hiányzó dokumentumok hiányában ugyanis roppant nehéz bizonyítani, hogy neki van igaza.

A jótanács annyi, hogy ha lehet, készítsünk másolatot minden hivatalos orvosi iratról.