Nem sokon múlt az életük: Várandós nők is a drog áldozatai lettek

Az elmúlt másfél napban hat fiatalt, köztük két állapotos nőt vittek eszméletlen állapotban kórházba drogtúladagolás miatt. A rendőrök szerint egy rendkívül veszélyes, pszichoaktív anyagot fogyasztottak a fiatalok. Zacher Gábor toxikológus az M1 Híradónak azt mondta, hogy az elmúlt húsz évben nem volt ilyen súlyos eset Magyarországon.

Az M1 szerint a hat ember együtt drogozott. Meg nem erősített információk szerint orron keresztül vitték be a por alapú, nagyon erős pszichoaktív szintetikus kábítószert, amely nagyon súlyos, életveszélyes tüneteket okozott.

Először a kismamák lettek rosszul, folyamatos tudatvesztéssel érkeztek a kórházba, majd követték őket a férfiak is.

A Hetényi Géza Kórház, ahol három fiatalt is ápolnak MTI Fotó: Mészáros JánosA két fiatal nő az intenzív osztályon fekszik, jelenleg is kezelés alatt áll. A fiatalok között rokoni kapcsolat van, feltételezhetően mindannyian ismeretlen eredetű, úgynevezett kristály nevű drogot fogyaszthattak.

Végleges toxikológiai eredményt még nem tudunk. A két nőnél, az egyik a 28., a másik  a 35. hétben volt, sürgető császármetszés is történt - mondta az M1-en Ecseki Tímea, a Hetényi Géza Megyei Kórház ügyeletes orvosa.

A három fiatalembert a sürgősségi osztályon ápolják. Rajtuk kívül volt még egy férfi, akit "nagyon súlyos állapotban" szállítottak Budapestre, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba. Elek István osztályvezető főorvos elmondta: a fiatalembernek jelenleg "támogatják a légzését", de javul az állapota, szombaton tervezik felébreszteni.

A babákat az M1 információi szerint a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikára vitték; "nagyon rossz" állapotban vannak.

Az M1 tudósítója hozzátette: a specifikus kezelést addig nem tudják megkezdeni, amíg ki nem derül, pontosan milyen drogtól lettek rosszul a fiatalok. A rendőrség a nyomozásra való tekintettel nem ad ki több információt az esetről.

Nincs szó új drogról 

Zacher Gábor toxikológus az M1 Híradónak azt mondta, tudomása szerint a fiatalok egy alfa-PVP, illetve egy pentadron nevű szert fogyasztottak.

Mindkettő stimuláns hatású, nagyon intenzív, durva túladagolást okoz, ami szapora szívműködést, érösszehúzódást, magas vérnyomást, halmozott görcsrohamokat és a testhőmérséklet extrém emelkedését okoz.

A két szer önmagában is képes arra, hogy életveszélyes állapotot idézzen elő, nemhogy együtt - emelte ki.

A toxikológus tisztázta: nincs szó új drogról, a két szer ismer volt eddig is, már 2-3 éve kint vannak a piacon. Nagyon népszerűek, a lefoglalási listákon is elől helyezkednek el - fűzte hozzá.

Elsült a pisztoly 

Zacher Gábor szerint "skandalum" a magyar kábítószer-történetben ami Törökszentmiklóson történt, mert nem fordult elő, hogy ilyen súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintsen, ráadásul a császármetszéssel világra jött újszülöttek is "nagyon rossz általános állapotban vannak".

Szerinte elképzelhető, hogy túl tiszta volt a szer, valószínűleg valamilyen fantázianéven vették, például kristály elnevezéssel.

Elmondta: a fiatalok ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon "népszerűek" és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök.

Mindkét szer - fűzte hozzá - önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen.

Kifejtette: a túladagolás tünetei között van a szapora szívműködés, érösszehúzódás, magas vérnyomás, a testhőmérséklet extrém emelkedése, és halmozott görcsrohamok.

A toxikológus jelezte: "iszonyú emberi felelőtlenségnek" tartja a két várandós nő részéről, hogy drogot használtak, és ezzel visszaéltek a magzatok életével.

A mai dizájnerdrog-felhasználóknak fogalmuk sincs arról, mit vesznek be, milyen anyagok, milyen töménységben, és milyen kombinációban.

Ez egy orosz rulett, és most elsült a pisztoly - hangoztatta.