Felháborító, megdöbbentő, elképesztő – reagáltak a pártok a vörösiszapper-ítéletre

Bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját első fokon a Veszprémi Törvényszék csütörtökön.

A bíróság a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is felmentette.

A törvényszék szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement. Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy a perben a Mal Zrt. "nem ül a vádlottak padján".

A cég ellen indított polgári, közigazgatási és egyéb ügyek nem azonosak a büntetőeljárásban vizsgált objektív felelősséggel. A törvényszék személyek büntetőjogi felelősségét vizsgálta, így született meg a felmentő ítélet - hangsúlyozta.

Szabó Györgyi tanácsvezető bíró kihirdeti a vörösiszapperben hozott ítéletet a Veszprémi Törvényszék tárgyalótermében 2016. január 28-án. MTI Fotó: Nagy LajosA Fidesz szerint igenis meghatározható a felelősi kör

Megdöbbentőnek tartja a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója a vörösiszapperben csütörtökön született felmentő ítéletet - közölte a Fidesz alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd azt mondta: "elfogadhatatlannak tartjuk azt a döntést, hogy az ilyen típusú ügyeknek nincs felelőse".

A kormánypártok természetesen tiszteletben tartják a független bíróságot - folytatta -, de azt akarják, hogy a magyar bíróságokon ne csak jog-, hanem igazságszolgáltatás is legyen.

Németh Szilárd arra kérte az illetékes hatóságot, hogy nyújtson be fellebbezést a tíz halálos áldozatot követelő katasztrófa ügyében.A parlamenti képviselő szerint igenis meghatározható a felelősi kör.

Tuzson: felháborító, hogy a katasztrófának nincsenek felelősei 

A kormány felháborítónak tartja, hogy egy olyan súlyú ügyben, mint a vörösiszap-katasztrófa, amelynek tíz halálos áldozata is volt, nincsenek felelősök - mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtök este, a Veszprémi Törvényszék felmentő ítéletére reagálva.

Tuzson Bence azt mondta: arra szeretnének törekedni, hogy az igazság győzzön, ezért "nyomatékosan felhívják" a hatóságokat, hogy fellebbezzenek az ítélet ellen, mert "az igazságnak ki kell derülnie".

Közölte: a kormány már szabályozta ezt a területet, és fontos, hogy olyan biztonsági rendszer jöjjön létre, valamint a hatóságok is úgy végezzék a munkájukat, hogy ilyen katasztrófák ne ismétlődhessenek meg.

Ugyanakkor - fűzte hozzá az államtitkár - ha már előfordult ilyen katasztrófa, akkor a valóságot, az igazságot "nem lehet takargatni".

Felháborodott a Jobbik

Felháborítónak, megdöbbentőnek és elképesztőnek nevezte a vörösiszapperben született felmentő ítéletet a katasztrófa körülményeinek vizsgálatára létrehozott korábbi parlamenti bizottság jobbikos elnöke a Veszprémi Törvényszék előtt csütörtökön.

Kepli Lajos újságíróknak úgy fogalmazott: a katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság már évekkel ezelőtt bebizonyította jelentésében, hogy "a Mal Zrt. vezetőit egyértelmű felelősség terheli azért, hogy ekkora mennyiségű lúg volt a tározóban", amelynek kiömlése tíz ember halálát és a milliárdos anyagi károkat okozta. Az ellenzéki politikus azt mondta: nincs a világon ország, ahol ilyen katasztrófának ne lenne felelőse.

Kepli Lajos reményét fejezte ki, hogy az ügyészség fellebbezni fog, és másodfokon "megfelelően szigorú ítéletet, letöltendő börtönbüntetést" hoznak.

"Csak ez az elfogadható, a felmentő ítélet semmiképpen sem" - mondta. Kilátásba helyezte, hogy a továbbiakban is minden fórumon hallatja hangját.

Ferenczi Gábor (Jobbik), Devecser polgármestere ugyancsak az M1 aktuális csatornának azt mondta: felháborító, hogy évek telnek el, várják az ítéletet, és végül mindenkit felmentenek a vádpontok alól egy olyan tragédia után, amely több ember halálát okozta, sokan megsérültek, elveszítették otthonukat.

Jogszabály-változást sürget az LMP

Az LMP szerint az ügy ismételten nyilvánvalóvá teszi, hogy a hazai jogrendszer nem alkalmas a környezeti katasztrófák megelőzésére és kezelésére, ezért a párt szabályozás-változást és az okozott kárral szinkronban lévő felelősségre vonást sürget - írta Sallai R. Benedek a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke közleményében.

Szerinte vörösiszapperben született felmentő ítélet is azt bizonyítja, hogy Magyarországon sem a "szennyező fizet" elv, sem a megelőzés elve, sem az elővigyázatosság elve nem érvényesül, de még csak az illetékes hatóságnál sem felel senki azért, mert mindent rendben talált a katasztrófát megelőző ellenőrzéseknél.

Korábban az államigazgatásban, most pedig az érintett vállalatnál sem sikerült megtalálni a tíz emberéletet követelő, 40 négyzetkilométernyi területet elszennyező és 38 milliárd forintos közvetlen kárt okozó környezeti katasztrófa felelőseit - írta a politikus, aki szerint az LMP által már többször beterjesztett, de a Fidesz részéről mindig elutasított kötelező környezeti felelősségbiztosítási törvény elfogadásával lehetne változtatni a helyzeten.

"Magyarország nem maradhat olyan ország, ahol csak a profitnak van gazdája, a károk rendezése viszont mindig a társadalomra marad - ez elfogadhatatlan!" - írja az LMP képviselője.

Rossz a gyakorlat a PM szerint

A Párbeszéd Magyarországért a vörösiszap-perben hozott ítéletből az a következtetést vonta le, hogy a magyar hatósági és szabályozási gyakorlat sem a környezeti balesetek megelőzésére, sem a felelősségi viszonyok tisztázására nem alkalmas.

Jávor Benedek az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a valódi felelősök megtalálásához hiányzik a szándék, a valódi megoldás azonban a nagy környezeti kockázatú ipari tevékenységek átfogó európai szabályozása lenne.Az EP-képviselő úgy fogalmazott: annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy kik és mit rontottak el, biztosan nincs szükség hat évre.

Már a baleset utáni hónapokban elkészült első független jelentés felsorolta, hol hibáztak az erősen lúgos vörösiszapot tévesen besoroló és a gátszakadás előtt műszakilag mindent rendben találó hatóságok, illetve a helytelen technológiákat alkalmazó és a környezeti kármentesítést elmulasztó tulajdonosok - emelte ki.

Mindebből a bíróság előtt semmi sem állt meg: a hatósági felelősséget nem is vizsgálták, az érintett vállalat illetékeseit pedig felmentették - tette hozzá.

Jávor Benedek arra is kitért, hogy a bírósági döntés rámutat a hazai szabályozási és hatósági gyakorlat hiányosságaira: sem a környezeti károk megelőzése, sem a kárfelelősség érvényesítése nem működik, a terhek minden hasonló esetben az adófizetők közösségére hárulnak.

A PM bízik benne, hogy a felsőbb jogi fórumok közelebb jutnak majd a valódi felelősökhöz, egyben tovább küzd azért, hogy az európai Parlamentben minden tagállamra érvényes, a nagy kockázatú ipari üzemeket biztosítékadásra és felelősségbiztosítás megkötésére kötelező szabályozás szülessen - jelentette ki az EP-képviselő.

Megdöbbent Devecser 

Meg vagyunk döbbenve, szavakat nem talál az ember.

Egész egyszerűen felháborító – így reagált a devecseri polgármester az M1 adásában a Veszprémi Törvényszék döntésére.

A végsőkig ki kell állni az igazság mellett, fellebbezni kell az ítélet ellen, amely nagyban bántja a helyiek igazságérzetét – fogalmazott Ferenczi Gábor.

A polgármester felidézte: maga is tagja volt a katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottságnak, amely egyértelműen a "profithajhászást" jelölte meg a baleset fő okának.

Ha betartották volna a környezetvédelmi előírásokat, a tragédia minden bizonnyal nem következik be – tette hozzá.

A polgármester megjegyezte: a gyerekek és az idősebb korosztály soha nem fogja tudni feldolgozni a traumát, hiszen bár kaptak új házakat az emberek, az otthonukat, az emlékeiket elvesztették.