Újabb vízszennyezési botrány Amerikában

Hónapokig titkolták az Ohio állambeli Sebring városban az ivóvíz szennyezettségét. Az emelkedett ólomszint miatt a terhes nőknek és a gyermekeknek újfent azt tanácsolták, ne fogyasszanak csapvizet.

A serbingi ólomszennyezésre még 2015-ben derült fény, de a hatóságok hónapokig nem értesítették a lakosságot.

Az iskolákat már pénteken bezárták, négy napig a csapvíz ólomszintjét vizsgálták. Hétfőn arra a következtetésre jutottak, hogy a víz nem biztonságos fogyasztásra.

A gyerekeknek és várandós nőknek vérvételt szerveztek, mivel számukra a legveszélyesebb az ólommérgezés: alacsonyabb intelligencia-szintet, hallási problémákat és vérszegénységet is eredményezhet.

A helyiek nem tudják, ki a felelős, de azt sem, hogyan lehetne orvosolni a problémát. Hétfőn este tanácsülést tartottak, de állítólag nem kaptak válaszokat. Serbing polgármestere az ülésen érdeklődők kérdéseire válaszolva elmondta, hogy ő személy szerint iszik reggelente  csapvizet - tudta meg a WKBN hírportál.

Körülbelül nyolcezer ember fogyaszt minden nap csapvizet a serbingi ivóvízhálózatból, ezért a hatóságoknak (elvileg) kötelességük lenne azonnal figyelmeztetni a lakosságot, ha rendellenességet tapasztalnának.

Az újabb botrány kényes időszakban került reflektorfénybe, hiszen jelenleg Flint százezres városának "megmérgezése" áll az amerikai hírek középpontjában.

A michigani Flint városa régóta küszködik azzal, hogy az ivóvízhálózatba - a városvezetés hibájából - ólommal fertőzött ivóvíz került. gítséget ígért a városnak.