Földi: itt a negyedik generációs hadállapot

Nem tüzérség lő egymásra, olyan rendszerek alakultak ki, amelyek minden eszközzel és folyamatosan a fennálló jogrendet támadják. Reguláris erőkkel védekezni nem lehet, az egyetlen megoldás a nagyon kemény jogi szigorítás.

Merényletekre készül az Iszlám Állam Európában, és képes is rá - figyelmeztet az Europol, az európai rendőrségi szervezet. Közben az ISIS újabb videót jelentett meg, amelyben a párizsi támadókat mutogatják, és fenyegetik a Nyugatot. A mostani akciók célja is egyértelműen a félelemkeltés, eközben azonban a terroristák a tematizált üzenetekkel pedig folyamatosan le is kötik a rendvédelmi erőket Európában, elvonja a figyelmet – magyarázta a Ma reggelben Földi László titkosszolgálati szakértő.

Ez egy háború, ahol az egyik fél térben és időben is folyamatosan fenyeget és támad, a másik, Európa, azonban egyszerűen nem védekezik, hanem megállás nélkül csak spekulál, és taktikai elemeket tologat. Pedig a megoldás egyszerű lenne: azonnal lezárni a határokat, mindegy, milyen módon, akik illegálisan vannak jelen, teljesen mindegy, kik, a családjaikkal együtt kiutasítani, és ezt kell tenni azokkal is, akik csatlakoztak valamelyik terrorszervezethez.

A háborúban először rendnek kell lenni, hogy védekezni lehessen, Európa azonban erre egyelőre képtelen, elkényelmesedett, óvatlanná vált, hiszen sokáig úgy gondolta, csak a tévén keresztül találkozhat ilyen helyzetekkel. Most azonban nyakán a „negyedik generációs hadállapot”, amelyben nem tüzérség lő egymásra, hanem olyan rendszerek, szervezetek alakulnak ki, amelyek minden eszközzel és folyamatosan a fennálló jogrendet támadják. Ez ellen a határvédelemre egyébként alkalmas reguláris erőkkel már nem lehet védekezni, hiszen nincsenek lövészárkok, nem tudjuk, honnan és mikor jön a veszély, az egyetlen megoldás csak a jogi rendszerek nagyon kemény szigorítása lehet – fejtette ki a szakértől a keddi Ma reggelben.