Ötéves ciklusban kell majd a pedagógusok önértékelését elvégezni

Az intézményhez hasonlóan a pedagógusok és a vezetők önértékelését két év helyett ötéves ciklusokban kell elvégezni - mondta Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő vasárnap este az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: "három összefüggő rendszerről beszélünk", amelynek első pillére az önértékelés. A változások érintik majd várhatóan a tanfelügyeleti rendszert és a minősítés rendszerét is, mindenképpen egyszerűsítésekről lesz szó - mondta.

Szakál Ferenc Pál hangsúlyozta: a három rendszer sok feladattal jár együtt, várható, hogy a változások a túlterhelést csökkentik majd.

A szakértő szerint a változások életbelépéséről még korai lenne beszélni, a szakmai egyeztetés szakaszában vannak, amiben részt vesznek az intézményvezetők, a pedagógus kar, a szakértők országos egyesülete, a szakszervezetek, a szakminisztérium és az oktatási hivatal.

Lehetnek olyan változtatások, amelyek jogszabály-módosítást igényelnek, az egyeztetés, a szakmai párbeszéd folytatódik, az eddigi egyeztetéseken még nem tudtak minden részletet megbeszélni - tette hozzá.