Így kell vidéken megvalósítani a csúcsgasztronómiát

Helyi ízek, minőségi alapanyagok: a Kossuth Rádió Közelről című műsora annak járt utána, milyen a csúcsgasztronómia a bázakerettyei Bonne Chance étteremben, amely egy felmérés szerint az ország 10 legjobb éttermének egyike, illetve az ország első cigány éttermében, Békésben.

Egy felmérés szerint az ország 10 legjobb éttermének egyike a bázakerettyei Bonne Chance étterem, amellyel a tulajdonos Csatlós Csilla egy igazi gasztrocsodát hozott létre.

„Mindenképpen ki akartunk lógni a sorból. Nem az volt a cél, hogy csináljunk egy olyan éttermet, amilyenből a régióban jó pár van már. Négyhetente komplett étlapot cserélünk, és folyamatosan új ételek kerülnek a táblára. Ha kapunk például két kiló nyúlmájat, akkor az van a táblán” – mondta Csatlós Csilla a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

A tulajdonos elmesélte, hogy 2009-ben nyitották a helyet - azért pont Bázakerettyén, hiszen ő maga is a régióból származik, és gyerekkori álma volt, hogy egyszer visszatérjen.

Az étterem drága hobbi és szerelem - fogalmazott Csatlós Csilla, aki egyébként hobbija mellett teljes állásban, egy másik szakterületen tevékenykedik.
Hallgassa meg a Csatlós Csillával készült interjút a Kossuth Rádió Közelről című műsorában!

A gasztronómia iránti szeretetet otthon szívta magába gyermekkora óta, nem véletlen, hogy az étterem étlapján így két olyan sütemény is található, amely családi hagyaték.

„Ma divat gasztronómiába befektetni, ám mi hamar megtanultuk, hogy azt a szintet, amit mi elképzeltünk, nem lehet megcsinálni specifikus tudás nélkül” – fogalmazott az étteremtulajdonos, aki épp ezért 2012-től szaktanácsadóval dolgozik együtt.

Csatlós Csilla elmondta, hogy a Gault & Millau étteremkalauzának összesítése szerint a legkisebb települések egyike Bázakerettye, ahol ma étterem üzemel Magyarországon.„Hazánkban jellemző, hogy kezd a vidék is feljönni, ám a Gault & Millau 100-ba sorolt, ajánlott és 11 pont felett értékelt éttermeinek 65 százaléka még mindig budapesti, és csupán a maradék 35 százalék vidéki étterem. Rajtuk kívül pedig a 100-ba Zalából úgy tudom, a listára nem is került más” – fogalmazott Csatlós Csilla.

A tulajdonos úgy látja, itthon a vidéki gasztronómiára sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni hazánkban. Bár történtek erre kezdeményezések, de még sok teendő van e területen – hangsúlyozta.

Az étterem előnye, hogy gyönyörű a panoráma, eldugott és csendes, ám a tulajdonos szerint ugyanez a hátránya is, hiszen aki ide látogat, annak külön programszervezést igényel, hogy el kell utazni.

Árkategóriában az étterem középkategóriás, fő tevékenységük mellett pedig főzőiskolát is elindítottak. „ Az egész Dunántúlon nincsen főzőiskola. Lehet minőségi élelmiszereket kapni, így jó technológiákkal jó minőségű ételeket is elő lehet állítani, mi pedig ezt szeretnék megtanítani. Az összes eddigi főzőiskola teltházas volt, így látszik, hogy van igény az igényes gasztronómiára. Meg kell tanítani az embereknek, hogy több van a magyar gasztronómiában, mint a zsíros pörköltszagú kép, amit évtizedeken keresztül lefestettek róla” – mondta az étteremtulajdonos.

„Voltak pillanatok, mikor elbizonytalanodtam, hogy nem egy csárdát hoztam létre az út szélére, hanem egy fehér abroszos, más stílusú éttermet, ám az idő azt igazolja, hogy a gyümölcs szép lassan beérik” – fogalmazott Csatlós Csilla.

Balatonszemes, 2012. február 11. Csapody Balázs tulajdonos (b) és Jahni László konyhafőnök (j) a konyhán a balatonszemesi Kistücsök étteremben, amely a vidék kedvenc étterme elismerést nyerte el a Dining Guide étteremkalauz által meghirdetett Az év étterme 2011 című versenyen.  MTI Fotó: Varga György

Illusztráció
MTI Fotó: Varga GyörgyHarmath Csaba, az ország egyik legismertebb éttermi kritikusa, gasztronómiai szakíró és több neves étterem szaktanácsadója szerint Bázakerettyén, Zalában lehetetlen nem zalainak lenni. „A helyiek szeretik a saját ízeiket viszontlátni, nem mindig fogékonyak az új ízekre, de 'hajlandóak belemenni a játékba'”- fogalmazott. Ha visszaadjuk a régi, régió, a nagymama ízeit, akkor ebből csak jót lehet kihozni - mondta Harmath Csaba, aki szerint a titok az, hogy ne fine dining-ot akarjunk létrehozni, hanem emberközeli éttermet.

Büfékocsiból csúcsminőségű gasztronómia

Békés városában egy igazi kuriózum fogadja nemcsak a gasztronómia szerelmeseit. Ásós Géza sokáig dédelgette a mára megvalósult álmát, így talán nem is csoda, hogy kinőtte Békést az ország első cigány étterme, ahol tradicionális cigány ételeket fogyaszthatunk.

Ásós Géza a műsorban elmondta: Békésben neki volt az első olyan büfékocsija, amely nagy sikert aratott a városban. Ekkor hallott egy munkahelyteremtő pályázatról, ekkor döntötte el, éttermet nyit.

„Az egyszerűség, illetve a teljes szívből, lélekből való főzés jellemző az étteremre, amelynek ars poeticája, hogy amit én nem eszek meg, azt nem etetem meg mással sem ”- hangsúlyozta az étteremtulajdonos, aki azt is elmondta, az első néhány év nehéz volt, volt olyan nap, amikor ő főzött és szállított is, és ő volt a mindenes.
Hallgassa meg az Ásós Gézával készült interjút a Kossuth Rádió Közelről című műsorában!

Ásós Géza elárulta, házi alapanyagokkal dolgoznak. Mint mondta, bár bevétel szempontjából talán jobb lett volna, ha Budapesten nyitja meg éttermét, éppen ezért úgy tűnik, a Kira elköltözik Békésből. „Elért a vendéglő egy olyan szintet, amikor már tovább kell lépni ” - fogalmazott Ásós Géza.