Tizenöt éves, és mindent tud

Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepli pénteken a mindenki által szabadon szerkeszthető nemzetközi enciklopédia, a Wikipédia.

A héten az online enciklopédia szerkesztői és olvasói világszerte különböző rendezvényekkel, konferenciákkal, eseményekkel ünneplik az évfordulót, Budapesten január 16-án rendeznek találkozót.

Az internetezők által szerkesztett webes enciklopédia 2001 januárjában indult útjára angol nyelven, az első év végére pedig már 18 nyelven volt elérhető. Ez a szám 2016-ra 290-re bővült, így mára a világ egyik leglátogatottabb weboldalává és az egyik legnagyobb, leggyakrabban használt információforrásává vált. Több mint 35 millió szócikkét 290 nyelven több százmillió ember használja a világ minden táján, nap mint nap.

Mint írják, a ma élő emberek 28 százaléka soha nem ismerte a Wikipédia nélküli világot, és bár mára az internetes tartalmak jelentős része privát célok elérését szolgálja, a Wikipédia a Földön mindenki számára elérhető kortól, földrajzi helytől és társadalmi háttértől függetlenül. Az oldalt a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik szerte a világon, minden hónapban több mint 80 ezren, ők javítják és ellenőrzik az enciklopédia tartalmát, minden órában nagyjából 15 000 szerkesztést végeznek és naponta 7000 új szócikket hoznak létre.

A honlap 2007-ben bekerült a világ 10 leglátogatottabb weboldala közé, egyedüliként a nonprofit honlapok közül.

Egészen király! - Jimmy Wales, a Wikipedia online enciklopédia alapítója (Fotó: Reuters)

Jimmy Wales, a Wikipedia egyik alapítója (Fotó: Reuters)



A Wikimédia Alapítvány médiatára, a Wikimédia Commons 2004. szeptember 7-én indult el, a feltöltött fájlok száma 2016. január 13-án túllépte a 30 milliós határt, ezzel az oldal egyike lett a világ legnagyobb szabad médiatárainak.

Az enciklopédia számos elismerést is nyert az évek során: 2015 őszén megkapta a holland király által adományozott Erasmus-díjat, amelyet kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató személyeknek vagy intézményeknek ítélnek oda, valamint kiérdemelte a spanyol királyi család kitüntetését, az Asztúria Hercegnője-díjat is, nemzetközi együttműködés kategóriában.

Wiki Loves Monuments néven 2010-ben a Wikimédia-önkéntesek globális fotópályázatot indítottak a Föld kulturális örökségének dokumentálására. A verseny 2011-es kiadása Guinness-rekord mint a világ legnagyobb fotópályázata, és olyan újabb pályázatokat inspirált, mint a francia sajtokat feldolgozó Wiki Loves Cheese, a természeti kincseket bemutató Wiki Loves Earth vagy a déli kontinenst célzó Wiki Loves Africa.

A Wikipédia magyar nyelvű változata 2003. július 8-án indult el és ma mintegy 380 000 magyar nyelvű szócikket tartalmaz. Ezzel a számmal 23. a nyelvi változatok között.