Romagyilkosságok: kedden kezdődik a harmadfokú eljárás

2013 augusztusában elsőfokon életfogytiglani fegyházra ítélték Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, valamint 13 év fegyházra Csontos Istvánt, azonban másodfokon csak utóbbi büntetése vált jogerőssé. Kedden hármójuk tekintetében két dolgot állapíthat meg a bíróság: bűnösek-e a besenyszögi rablással összefüggésben egy olyan bűncselekményben, amellyel kapcsolatban 2013-ban nem született ítélet, valamint történt-e hatóság részéről bárminemű mulasztás a több éve húzódó eljárásban, ami miatt az egész ügyet hatályon kívül kell helyezni.

Bérdi Zsolt ügyvéd azt mondta, a Kúriának két nagy feladata lesz: egyrészt meg kell állapítania, helytálló-e, hogy másodfokon bűnösnek mondták ki az érintett vádlottakat a besenyszögi rablással kapcsolatban egy olyan bűncselekményben, amelyben az elsőfokú bíróság nem állapította meg bűnösségüket. A másik nagy feladata, hogy megnézze, az első- és a másodfokú eljárásban történt-e olyan eljárási szabálysértés, amely miatt az egész ügyet hatályon kívül kell helyezni - tette hozzá Bérdi Zsolt.A Fővárosi Ítélőtábla 2015. május 8-án kihirdetett másodfokú döntése nyomán csak az ügy negyedrendű vádlottja, Csontos István ügyében emelkedett jogerőre a korábban első fokon kiszabott 13 év fegyházbüntetés.
Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott vonatkozásában megnyílt a lehetőség a fellebbezésre az említettek - azaz a személyi szabadság megsértésben is megállapított bűnösség - miatt. A három vádlott és a védőik rögtön fellebbeztek, így az ő vonatkozásukban nem vált jogerőssé az ítélőtábla másodfokú döntése.

Az eljárás adatai szerint a 2000-es évek közepén Kiss Árpád döntött úgy, hogy fellép a cigányok ellen. Testvérével, Istvánnal és Pető Zsolttal közösen 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtottak végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozat következtében hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek, a tettesek összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk, Csontos István - aki a két utolsó támadásban vett részt sofőrként - a cselekmények előtt nem sokkal még a katonai elhárítás ügynöke volt.

Elsőfokon, a Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án kihirdetett ítéletében tényleges életfogytiglanra ítélték Kiss Árpádot, testvérét és Pető Zsoltot, Csontos István 13 év fegyházat kapott. Az elsőfokú bíróság szerint ötszörösen minősülő emberölés tettese három vádlott: cselekményüket aljas indokból, rasszista indítékból, több emberen, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, részben 14. életévét be nem töltött személyek sérelmére követték el. Csontos István a minősített emberölések bűnsegédje.