Orbán: Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban

A magyar miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést. Ugyanakkor Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén - közölte Orbán Viktor miután csütörtökön Budapesten tárgyalt David Cameron brit miniszterelnökkel.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta,  azonos állásponton voltak abban, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni az EU-n belül, továbbá hogy az eurózónához nem tartozó országoknak egyenlő elbánást kell biztosítani az EU intézményrendszerén belül.

Budapest, 2016. január 7. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cameron brit kormányfő megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak a Parlamentben 2016. január 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák SzilárdEgyetértettek továbbá abban - folytatta -, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni minden EU-tagállamban. Ezzel kapcsolatban azt kérte brit kollégájától, javaslataik megfogalmazásakor legyenek tekintettel arra, hogy a magyar emberek többsége Nagy-Britanniában becsületesen dolgozik, és munkájával hozzájárul Nagy-Britannia gazdaságához.

Ha ezen a területen változtatni akarnak, arról a visegrádi négyek közös megállapodást szeretnének - tette hozzá.

A miniszterelnök arról is biztosította David Cameront, hogy Magyarország NATO-partnerként a jövőben is részt fog venni a szíriai és iraki nemzetközi akcióban.

Nagy-Britannia Magyarország legnagyobb befektetője; mintegy 700 brit cég dolgozik Magyarországon, amelyek összesen 50 ezer embert alkalmaznak, vagyis ennyi magyar család kenyerét britek által tulajdonolt vállalatokban keresik meg a magyar emberek – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy a brit statisztikai adatok szerint 55 ezer Magyarországon született munkavállaló dolgozik Nagy-Britanniában, emellett pedig több mint 300 ezer német, és 790 ezer lengyel, így magyar szempontból fontos, hogy a  megállapodás a v4-ek keretében történjen, hiszen ott „nálunk érintettebb országok is vannak”.

Hozzátette: a becslések szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok több adót és járulékot fizetnek be, mint amennyi ellátást kapnak. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy bízik benne, meg fogják találni a megoldást, amely a magyar munkavállalóknak is megfelel, és amely szolgálja azt a célt, amit a brit kormány tűzött ki maga elé.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy egyetértettek abban,  hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni.

"Mi nem migránsok vagyunk"

A magyar miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést. Ugyanakkor Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén - közölte a kormányfő.

Orbán Viktor kérdésre hangsúlyozta: "mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban", hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol. A magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, hanem dolgozni akarnak, és jól is dolgoznak - mondta.

Cameron: Nagy-Britannia és Magyarország is működő Európát akar 

Nagy-Britanniának és Magyarországnak hasonló elképzelései vannak az EU-ról, működő Európát akarnak - mondta David Cameron brit miniszterelnök.

A brit kormányfő kiemelte a szubszidiaritás jelentőségét, és azt, hogy fair szabályok legyenek, egyenlő bánásmódban részesüljenek az eurózónán belüli és az azon kívüli tagállamok.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cameron brit kormányfő megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak a Parlamentben 2016. január 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI/Koszticsák SzilárdA brit miniszterelnök kijelentette: Nagy-Britanniának fontos, hogy egy megreformált Európai Unióban maradjon, és az EU-nak is fontos Nagy-Britannia. Úgy vélte, lehetséges, hogy az Európai Tanács februári üléséig megoldást érhetnek el.

David Cameron a jóléti intézkedésekkel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Nagy-Britanniában más a szociális ellátórendszer, mint más országokban, éppen ezért fogalmazta meg azt a javaslatát, amely szerint a külföldieknek 4 évet kellene várniuk, hogy hozzáférhessenek ezekhez. Ezt azonban hajlandó felülvizsgálni, ha valamilyen olyan alternatívát javasolnak neki, amely megoldja a helyzetet - tette hozzá.

Közölte: lehetnek olyan országok, amelyek mélyebb integrációt akarnak, de nem egy olyan unió kell, amely "elvesz tőlünk bizonyos dolgokat". Ugyanakkor a brit miniszterelnök hangsúlyozta egyebek mellett az egységes piac jelentőségét.

Arra is kitért, hogy a megbeszélésen szóba került a brit szociális rendszer is, és bár támogatja az emberek szabad mozgását, hiszen jó, hogy például a britek is mehetnek más európai országokba dolgozni, de figyelembe kell venni, hogy ez a szabad mozgás nyomást jelent a szociális rendszernek, ezért tárgyalni kell erről a kérdésről. Ugyan az februári EU-csúcsig már nincs sok idő, de ha jól, keményen dolgoznak, megállapodást érhetnek el - magyarázta.  Emlékeztetett: Nagy-Britanniában 2017-ben népszavazás lesz az EU-tagságról.Fontos, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon egy megreformált unióban, de uniónak is fontos ez, mert Anglia a második legnagyobb gazdaság és a második legnagyobb védelmi kiadásokkal rendelkező ország, tehát kölcsönösek az előnyök. Meg fogjuk tudni a megoldásokat február 18-ig – közölte a brit miniszterelnök.

A brit kormányfő arról is szólt, hogy megállapodásra van szükség Szíriában, és Európának szoros és erős külső határvédelem kell. Kiemelte továbbá a minszki megállapodások betartásának fontosságát is.

David Cameron azt is elmondta, hogy Magyarország növekedést ért el az utóbbi időben, és alacsony a munkanélküliség, továbbá üdvözölte, hogy megbecsülik a brit befektetőket Magyarországon. Mindkét ország"lelkes" tagja a NATO-nak és az EU-nak - közölte. Mint mondta, jó tapasztalatokat szereztek az elmúlt években a magyar miniszterelnökkel folytatott együttműködésben, ami eredményes jövőt vetít előre, és más témákban is együttműködhetnek. Nem kell újabb tíz évet várni brit miniszterelnök budapesti látogatására - tette hozzá utalva arra, hogy legutóbb 2005-ben járt Magyarországon Nagy-Britannia kormányfője, Tony Blair.

A brit miniszterelnököt az Orbán Viktorral folytatott megbeszélése után a Sándor-palotában fogadja Áder János köztársasági elnök.