Országos botránnyá dagadt a kölni erőszak

Több száz fős, arab férfiakból álló csoport támadt az utcán szilveszterezőkre három német nagyvárosban is. Körbeállták a nőket, sértegették, a mellüket fogdosták, a szoknyájuk alá nyúltak, majd kirabolták őket. A rendőrség napokig hallgatott, és a német köztévé sem számolt be az eseményről. A történtek, a rendőrség és a sajtó hozzáállása órási felháborodást keltett Németországban.

Hordákba verődött férfiak "vadásztak" nőkre az ünneplő tömegben szilveszter éjjel Kölnben, Hamburgban és Stuttgartban. A szemtanúk és a  sajtó egybehangzó beszámolói szerint "arab és észak-afrikai kinézetű férfiak" százával támadtak a lányokra, asszonyokra: szexuálisan zaklatták, fogdosták és meglopták őket.Kölnben nyolcvan bejelentés érkezett a rendőrökhöz, miután egy  közel ezer fős csoport támadt rá a főpályaudvar és a dóm közötti téren szórakozó tömegre. A bejelentések egyharmada szexuális jellegű zaklatás volt, amelyből egy esetben nemi erőszakot is elkövettek.

A rendőrség napokig hallgatott a történtekről, és csak hétfőn este állta a nyilvánosság elé, miután Twitter-bejegyzésekben kritizálták a hatóságokat, amiért elhallgatták a példa nélkül álló bűncselekmény-sorozatot.

A rendőrség végül a nyilvánosság elé állt. Hétfő kora esti beszámolójuk szerint a téren egy ötszáz fős csoport gyülekezett először, akik petárdákat dobáltak a tömegbe, hogy először megzavarják az ünneplőket, majd társaikkal lerohanták a szórakozókat, és erőszakoskodtak a nőkkel, fogdosták őket, s közben akit csak tudnak, kizsebeltek. . Wolfgang Albers, a helyi rendőrség vezetője azt mondta, az elkövetők egy nagyjából ezer fős csoportból kerültek ki, akik "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak".

Hamburgban is történt hasonló atrocitás. A Bild német bulvárlap szerint szilveszter éjjelén fiatal férfiak hordákba verődve „vadásztak” nőkre, inzultálták, fogdosták és meglopták őket Hamburg vigalmi negyedében. A cikk szerint a hamburgi esetek az ottani piros lámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek. Az újévet ünneplő nőket a beszámolók szerint a férfihordák körbeállták, verbálisan inzultálták, a mellüket fogdosták, a szoknyájuk alá nyúltak, és meglopták őket. A Bild szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetők 18-35  év közötti, javarészt külföldi férfiaknak tűntek, feltehetőleg észak-afrikaiak voltak. A rendőrségre eddig hat feljelentés érkezett, az áldozatok 18 és 24 év közöttiek.

Az M1 híradóban a berlini tudósító számolt be a Németországban közfelháborodást keltő kölni erőszakról.

 

Merkellel az élen több vezető német politikus is elítélte a nők ellen elkövetett kölni támadásokat 

Angela Merkel német kancellárral az élen több vezető német politikus is elítélte kedden a nők ellen elkövetett, szilveszter éjszakai kölni és hamburgi támadásokat. A kancellár szerint a jogállamnak kemény választ kell adnia erre.

Angela Merkel  kedden telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során felháborodásának adott hangot a visszataszító szexuális támadások miatt, amelyek - mint fogalmazott - a jogállam kemény válaszát követelik.

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter is riasztónak nevezte a történteket, és kijelentette, hogy azokat nem lehet eltűrni. Mint mondta, a nők elleni szexuális támadások aljas cselekedetek és nem elfogadhatóak, az elkövetőket pedig fel kell kutatni.

"Egy jogállamban nem lehet hagyni, hogy azok az emberek, akik a mi városainkban békésen ünnepelnek, ilyen támadásoknak legyenek kitéve" - hangsúlyozta a tárcavezető. Mint mondta, új dimenziót jelent, hogy ilyen nagy számú, nyilvánvalóan migrációs háttérrel rendelkező személy követte el ezeket a visszaéléseket, ugyanakkor ez nem vezethet ahhoz, hogy a Németországban az üldöztetés elől védelmet kereső menekülteket általánosságban gyanúsítsák.

"Ezeket a gyáva és megvetendő támadásokat nem fogjuk eltűrni. A tetteseket meg kell büntetni" - mondta Heiko Maas német igazságügyi miniszter.  Manuela Schwesig nő- és ifjúságügyi miniszter ugyancsak visszataszítónak és megvetendőnek nevezte a támadásokat, majd úgy folytatta: "A nők nem szabad prédák. A nők elleni támadásokat nem tűrjük el".

Hannelore Kraft, Észak-Rajna-Vesztfália szociáldemokrata miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy keményen fel kell lépni a tettesek ellen. Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány belügyminisztere is élesen reagált a történtekre. "Nem tűrjük el, hogy észak-afrikai férfiak csoportokba szerveződve arcátlan szexuális támadásokkal alázzanak meg védtelen nőket" - idézte Ralf Jägert keddi számában a kölni Express és a Kölner Stadt-Anzeiger című lap.

Andreas Scheuer, a CDU bajorországi testvérpártjának, a CSU-nak a főtitkára ugyanakkor követelte a nőket molesztáló migránsok azonnali kiutasítását Németországból. "Tűrhetetlen, hogy fiatal migránsok nőket támadjanak meg szexuálisan és meglopják őket a német nagyvárosokban éjszaka a nyílt utcákon, és köztereken" - mondta a politikus a Rheinische Post című lapnak.

Reker a Kölner Stadt-Anzeigernek nyilatkozva "rettenetesnek" nevezte a városban történteket. Nem lehet, hogy a Kölnbe látogatóknak attól kelljen tartaniuk, hogy megtámadják őket. A német hatóságoknak ugyanakkor nincsenek értesüléseik arról, hogy migránsok voltak a támadók - hangsúlyozta a kölni főpolgármester, és hozzáfűzte, hogy az ilyen jellegű találgatásokat "teljesen megengedhetetlennek" tartja.

A nap folyamán válságtanácskozást tartottak, amit Köln főpolgármester asszonya hívott össze. A rendkívüli találkozón Henriette Reker mellett többek között a kölni és a szövetségi rendőrség illetékesei, valamint Guido Kahlen városigazgató vett részt. A támadásokra válaszul a városban megerősítették a tömegrendezvényekkel kapcsolatos biztonsági intézkedéseket. Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitány a közelgő karnevál kapcsán megjegyezte: fokozzák a rendőrség jelenlétét, ami egyenruhás egységek mellett civilruhás erőket is jelent, illetve mobil videomegfigyelő berendezéseket is felállítanak.