M1: visszaállt az útlevél-ellenőrzés a dán-svéd határon

Koppenhágában kerítéssel választják szét az utasokat és a bevándorlókat, a pályaudvarokon és a repülőtéren óriási lehet a tömeg hajnaltól.

Éjféltől visszaállították az útlevél-ellenőrzést a svéd hatóságok a dán-svéd határon. Ezzel akarják lelassítani az illegális bevándorlást – jelentette az M1 helyszíni tudósítója hétfő reggel. Koppenhágában kerítéssel választják szét az utasokat és a bevándorlókat, ezért a pályaudvarokon és a repülőtéren óriási tömeg lehet ma hajnaltól. A svéd vasúttársaság bejelentette: mivel képtelenek minden embert egyenként ellenőrizni, inkább leállítják a vonatokat Dánia és Svédország között. Dánia szerint káoszt okozhat az ellenőrzés.

A lépésről szóló törvényt a svéd parlament, a Riksdag még december közepén fogadta el. Az intézkedés a jogszabály szerint akár három évig is hatályban maradhat. Az útlevéllel vagy más, beutazásra jogosító okmánnyal nem rendelkezőket a svéd hatóságok visszafordítják a határról.

A törvény szerint az útlevél-ellenőrzés elvégzéséért a két ország között közlekedő vonatok, buszok és kompok üzemeltetőit terheli a felelősség. Az érintett közlekedési cégek korábban élesen bírálták a törvényt, és a többletköltségekre, valamint a logisztikai nehézségekre hivatkozva már csökkentették a Svédországba tartó járataik számát.A lépést bírálta Dánia, Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök figyelmeztetett, hogy országa a svéd intézkedés miatt arra kényszerülhet, hogy visszaállítsa az ellenőrzést a dán-német határon. Svédország nagyjából 190 ezer, míg Dánia 20 ezer menedékkérő érkezésével számol idén.