Önnek is másképp lesz péntektől

A pálinka- és pörköltkedvelő, horgászgató, a dohányzás és a hagyományos üzemanyagok alternatíváit kereső, több gyermekes, ráadásul ebtartó állampolgárok különösen sok változásra számíthatnak az új évtől, legalábbis, ha a civil életet érintő friss szabályokat vesszük. Cikkünkben néhány jövőre várható fontosabb újdonságot gyűjtöttünk egybe.

Milliókat hozó, milliós tömeget érintő és kifejezetten szubkulturális változásokat is tartogat a következő nap. A 2016. január 1-től hatályba lépő talán legfontosabb intézkedéscsomag a családokat érinti, amelynek részleteit illetően az utolsó pillanatra is tartogattak meglepetéseket a jogszabályalkotók.

Példátlan összegű támogatás

December közepén jelentette be a kormányzat, hogy eddig nem látott mértékben támogatja a gyermeket nevelőket, a döntéshez kapcsolódó több fontos szabály azonban csak év vége előtt két nappal derült ki. Az intézkedéscsomag magja a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amely sokmillió forinttal is dagaszthatja a háztartások büdzséjét.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Egy ingatlanközvetítő iroda munkatársa (b) egy új építésű győri lakást mutat egy fiatal párnak 2015. december 21-én. A vállalkozók által épített új lakásokat a parlament döntése szerint januártól 27 százalék helyett már csak 5 százalék áfa terheli a következő négy évben (MTI-fotó: Krizsán Csaba)



A kedvezmény új lakás vagy ház építésekor, vásárlásakor egy gyermek esetén a korábbihoz hasonlóan 600 ezer forint, de két gyermek után már 2,6 millió forintra nő. Az igazán nagy változás pedig, hogy a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forintos kedvezményes kamatú hitelt igényelhetnek. A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében az sem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk. Használt lakásokra szintén több pénz kapható, mint korábban, de legfeljebb 2 millió 750 ezer forint.

A kormányzat számításai szerint már most 200 ezer olyan család van, amely teljesíti a 10+10 milliós támogatás feltételeit. Az újítások januártól lépnek hatályba, de a Bankszövetség szerint a csok várhatóan csak februártól lesz elérhető a kiközvetítésbe bevont bankfiókokban. A témáról bővebben többek között itt és itt meg itt olvashat.

Nagyobb adómegtakarítás, gyorsabb visszatérés a munkába

Szintén a gyereket nevelők számára fontos változás, hogy 10 ezer forintról 12 500-ra nő a kétgyermekes családok gyerekenkénti adókedvezménye, ráadásul az összeg folyamatosan nő, négy év alatt egészen 20 ezer forintig. Az egy- és a háromgyermekesek kedvezménye nem változik, előbbieké 10 ezer, utóbbiaké 33 ezer forint gyermekenként.

Kibővítették a gyed extrát is, így január elsejétől már nem a gyermek egyéves, hanem hat hónapos korától lehet igénybe venni a juttatást. A kedvezmény lényege, hogy a szülő hamarabb térhet vissza dolgozni, és a fizetése mellett a gyed összegét is megkapja.

Újdonság még, hogy jövő évtől egyszerre lehet kérni a csecsemőgondozási díjat és a gyedet, tehát nem külön-külön kell benyújtani az igényléseket. Jövőre megemelik a szünidei étkeztetésre fordított összegeket is, ami lehetővé teszi, hogy a rászoruló gyerekek ne csak a nyári vakáció idején jussanak ingyenesen meleg ételhez, hanem más évszakok iskolaszüneteiben is.

Gyerekek játszanak a többszörös családbarát munkahelyként elismert Kürt Zrt. budaörsi székházában, Novák Katalinnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának a gyed extráról tartott sajtótájékoztatója előtt, 2014. augusztus 25-én. A tájékoztatón elhangzott, hogy az év első felében 18 600 édesanyához, illetve családjához érkezett többletjuttatás a gyed extrával.MTI Fotó: Soós Lajos

Gyerekek egy családbarát munkahelyen (MTI-fotó: Soós Lajos)



(Ugyan nem 2016-ban lép életbe, hanem egy évvel később, de arról is idén döntött a parlament, hogy változzon a bölcsődei rendszer. A hagyományos bölcsődék mellett 2017. január 1-jétől a szülők mini-, családi vagy munkahelyi bölcsődét is választhatnak gyermeküknek. Ezen kívül minden olyan településen gondoskodni kell bölcsődéről, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él vagy van legalább öt olyan gyermek, akinek a szülei igénylik az ellátást.)

Olcsóbb, egyszerűbb lesz az építkezés, új pénz a családi házakra

A lakásépítések felfutását nem csak a csok kibővítésével akarja elérni a kormány, hanem áfacsökkentéssel is. A 2016 és 2019 közötti négy évre 27 százalékról 5 százalékra csökken a lakásépítést terhelő általános forgalmi adó. Önerős építkezésnél ráadásul 5 millió forintig visszaigényelhető az áfa. Emellett nem kell majd építési engedély a 300 négyzetméter alatti ingatlanokhoz. A részletekről itt olvashat.

Több pénz jut az ingatlankorszerűsítésre pályázóknak is, ötödével nőtt az Otthon melege program kerete, amiből a jövőben családi házak korszerűsítésére is igényelhető pénz. Míg eddig csak kazánra vagy egyéb eszközre (mosógépre, konyhatechnikára) lehetett támogatást kérni, 2016-ban szigetelésre, nyílászáróra, fűtéskorszerűsítésre és elektromosrendszer-felújításra is megnyílnak a keretek. Hogy pontosan milyen pályázatok, milyen értékkel jelennek meg, az januárban dől el, a kiírások pedig tavasszal várhatók. Az érintettek köre itt is széles, mert a családi házak 60-70 százaléka szorulna energetikai felújításra.

Pécs, 2002. október 29.Százhúsz szociális bérlakás készül el még az év végéig Pécsett. A 700 millió forintos beruházást a város 200 millió forintjából és a  Széchenyi-terv forrásaiból, a gazdasági tárca által nyújtott 500 millió forintos támogatással valósítják meg. Az 51 egyszobás és 69 másfélszobás új lakásba várhatóan még az év végén beköltözhetnek a lakók. A képen: épülő bérlakások Pécs kertvárosban. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

(MTI-fotó: Kálmándy Ferenc)



Kisebb szja, ingyenes és újfajta személyi igazolvány

A jövő év egyik legtöbb embert érintő változása a személyi jövedelemadó csökkenése. Az eddigi 16 százalékos kulcs 15 százalékra mérséklődik. A módosítás csaknem 4,5 millió emberre terjed ki, és átlagosan 30 ezer forinttal marad több a tárcákban. Az ügyintézés is egyszerűbb lehet sokaknak, mert jövő évtől jön a bevallási nyilatkozat. Ennek feltételei közé tartozik, hogy az adózónak kizárólag a munkáltatójától érkezzen jövedelme, és hogy ne vegyen igénybe semmilyen kedvezményt. Bevallási nyilatkozatot a munkáltatónál vagy a NAV-nál tehet a munkavállaló. Az adóhivatal azt is közölte, csaknem másfél millió magánszemély adóbevallásának kitöltésében segédkeznek jövőre.

Könnyebb lesz azoknak is a dolga, akinek új igazolványra lesz szüksége jövőre. Ingyenessé válik a személyi igazolvány és lakcímkártya kiállítása, valamint akkor sem kell fizetni, ha családi állapot megváltozása utáni névváltozás miatt kell eljárást indítani. Az ellopott okmányokat is ingyenesen állítják ki újra, ahogy a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát is. Első alkalommal a jogosítványt is illetékmentesen kaphatja mindenki. Ugyancsak illetékmentesen állítják ki a jövőben a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat, de térítésmentes lesz a vállalkozói igazolvány kiadása vagy az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás, és nem kell fizetni az erkölcsi bizonyítvány kiállításáért sem.

Jön az e-kártya, amely összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a tb-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételével és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra. Az új igazolvány január 1-től valamennyi polgár rendelkezésére állhat, az okmányt felmenő rendszerben vezetik be.

Magasabb minimálbér, olcsóbb sertéshús és elektromos autó

Milliós tömeget érint a minimálbér emelése is, amely 105 ezerről 111 ezer forintra nő, a garantált bérminimum pedig 129 ezer forint lesz 2016. január 1-jétől – idén 122 ezer forint volt. Az NGM szerint az 1,6 százalékos tervezett infláció mellett, a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenését is figyelembe véve a minimálbérnél 5,6, a garantált bérminimumnál 5,7 százalékos reálbér emelkedés valósulhat meg. Ellenzéki kritikák szerint azonban a minimálbér továbbra is elmarad a létminimumtól, vagyis nem elég a megélhetésre.

A minimálbér-emelés reáljövedelmekre gyakorolt hatásáról még csak becslések lehetnek, de az szinte biztos, hogy aki szereti a tarját, a karajt, a dagadót, sőt, hallgat a kormányzatra, és mind több disznóhúst eszik, az fajlagosan csökkentheti a költségeit. Az eddigi 27 százalékról ugyanis 5 százalékra megy le a sertéshús áfája. Ez csak a tőkehúsra vonatkozik, vagyis az étteremben elfogyasztott sertéspörköltet a jövőben is 27 százalékos áfa terheli.

Bicske, 2014. április 2. A kötözött sonka alapanyagát, nyers sertéslapockát tartalmazó konténereket tol a pácolóba egy dolgozó a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. bicskei húsfeldolgozó üzemében 2014. április 1-jén. MTI Fotó: Beliczay László

A kötözött sonka alapanyaga, nyers sertéslapocka egy bicskei húsfeldolgozó üzemben (MTI-fotó: Beliczay László)



A kiadások csökkentése azok számára is biztosított, akik úgy döntenek, jövőre vesznek egy elektromos autót. 2016-tól az ilyen járművek után nem kell regisztrációs adót, vagyonszerzési illetéket, gépjárműadót és cégautóadót sem fizetni.

Felkészülnek a sporthorgászok, az autósok és az e-cigarettázók is

Nehezebb lesz a dolga azoknak, akik e-cigarettáznak, mert szigorodnak a termék árusításának feltételei, csak nemzeti dohányboltokban lesz kapható hivatalosan. Igaz, az e-cigarettára vonatkozó szabályok nem azonnal az év elején, csak május 20-tól hatályosak. A cigarettához hasonlóan a dohányzást imitáló elektronikus eszközöket sem lehet a jövőben használni középületekben, a közösségi közlekedési eszközökön vagy munkahelyen. Ezen kívül ugyanolyan reklámtilalmak vonatkoznak ezen cikkekre is, mint a hagyományos dohánytermékekre.

Ha az e-cigarettázó egyben autótulajdonos, akkor a mérleg másik serpenyőjébe is kerül azért valami. Az országgyűlés döntése szerint ugyanis jövőre már nem fizethetnek magasabb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjat (kgfb) a meglévő ügyfelek.  A biztosítókat jövőre már nem kínálhatnak az új ügyfeleknek kínáltnál hátrányosabb díjtarifát. A változtatás oka, hogy egyes biztosítók az elmúlt években csak az új ügyfeleknek tettek kedvezőbb ajánlatot a következő biztosítási időszakra, míg a régi ügyfeleik szerződése az újakhoz képest rosszabb feltételekkel módosult.

Ambrus József halász kiemel egy süllőt a hálóból a Tiszán, Tiszadob határában 2015. december 29-én. Megszűnik a kereskedelmi célú, nagyüzemi halászat a természetes vizeken január 1-jétől. 2016-ra és az azt követő évekre már nem adható ki kereskedelmi célú halászati engedély. Az Országgyűlés a hal védelméről szóló törvény módosítását 2015. április 14-én fogadta el. MTI Fotó: Balázs Attila

Halászat a Tiszán, Tiszadob határában 2015. december 29-én. Megszűnik a kereskedelmi célú, nagyüzemi halászat a természetes vizeken január 1-jétől (MTI-fotó: Balázs Attila)



Számos változásra kell felkészülnie jövőre a magyarországi mintegy 350-400 ezer sporthorgásznak is. 2016-tól megszűnik a kereskedelmi célú halászat Magyarország természetes vizein, a halgazdálkodási jogok pedig a horgászszervezetekhez kerülnek. Ugyancsak változás, hogy január 1-től forgalomba kerül az egységes állami horgászati okmány, amely az eddigi magyar-, angol- és német nyelvű állami horgászjegyeket, az érvényesítő bélyegeket, az állami és számos helyen a speciális vízterületi fogási naplókat váltja ki. Az eddigi öt-hat okmány, nyomtatvány eggyé válik, felgyorsítva az ügyintézést is.

Vége az adómentes pálinkafőzésnek és az életfogytig láncon tartásnak

Kevésbé örülhetnek a pálinkafőzést is művelő horgászok, mert jövőre megszűnik a tevékenység adómentessége. Évente 1000 forintos regisztrációs díjat kell fizetni, és literenként 700 forintos adójegyet kell vásárolni. Ebből minimum 5, maximum 86 darabot lehet venni, vagyis legalább 4500 forintot kell majd fizetnie annak, aki pálinkát szeretne otthon főzni.

Békéscsaba, 2012. április 10. Nagy Árpád ügyvezető zárja be egy főzőberendezés ajtaját a Kisrét Manufaktúra Kft. pálinkafőzdéjében Békéscsabán. A cég az év legjobb pálinkafőzdéje címet nyerte el a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács VII. HunDeszt Pálinkaversenyén. MTI Fotó: Rosta Tibor

Főzőberendezés egy pálinkafőző manufaktúrában Békéscsabán (MTI-fotó: Rosta Tibor)



Komolyabb problémákkal nézhet szembe jövőre az, aki a központi idegrendszerre ható anyagok más típusaival kerül kapcsolatba. A parlament döntése szerint már a csekély mennyiségű, 10 grammot meg nem haladó új pszichoaktív szer birtoklása is szabálysértésnek minősül a jövőben.

Azokra szintén lecsap a jog január 1-jétől, akik a kutyájukat nem hajlandók másképp, csak láncon tartani, és ezt tartósan teszik. Az a gazda, aki állandóan megkötve tartja az ebét 150 ezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat. Az pedig, aki nem előzi meg a kutyája szökését,  90-100 ezer forintos kiadással kalkulálhat. A tanyákon, rossz kerítésű házaknál, a lánc alternatívája a telekhatár megerősítése vagy a kennel lehet. Ennek mérete kistestű ebnél 10 négyzetméter, közepes méretűnél 15, nagytermetűnél pedig 20, azonban emellett is szomszédjogi perek garmadájára lehet számítani – jósolta az egyik állatvédelmi szakjogász.