Sikeres teszten túl az indiai-izraeli rakétavédelmi rendszer

Sikeresen tesztelték a Barak 8 elnevezésű, izraeli-indiai közös fejlesztésű, tengeri rakétavédelmi rendszert - értesült szerdán a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

A Ynet szerint a védelmi rendszer képes kivédeni a libanoni síita Hezbollah szervezet tulajdonában lévő, hajók ellen bevethető fejlett rakéták támadásait is. Előbb egy hónappal ezelőtt az izraeli haditengerészet egyik vízi járművéről lőttek ki sikeresen egy elfogórakétát, majd kedden ezt kétszer megismételték az indiai Calcutta nevű hadihajóról India felségvizein is.



"A projekt a szoros, többéves izraeli-indiai légiipari együttműködés eredménye, és ez a siker jelentős lépés a további sikeres együttműködés irányában" - mondta az Ynetnek Joszi Veisz, az izraeli állami légiipari vállalat igazgatója. A fejlesztők szerint a Barak 8 készen áll a hadrendbe állításra, és képes lesz megvédeni a hajókat, valamint a tengeri gázkitermelő fúrótornyokat is az ellenséges rakétáktól és repülőgépektől.

A radarhullámokat alkalmazó, egyszerre akár több veszélyforrást száz kilométeres távolságban észlelő rendszert hivatalosan két éven belül kell átadni a két ország haditengerészetének. Az izraeli hajók rakétavédelmét az tette szükségessé, hogy a 2006-os második libanoni háborúban a Hezbollah egy rakétája eltalált egy izraeli hadihajót. A sikeres teszt szerdai bejelentésének különös jelentőséget kölcsönöz az Izrael és a Hezbollah közötti jelenlegi különösen feszült viszony.

Szerdán a jeruzsálemi közszolgálati rádió híradója a légvédelmi szirénák észak-izraeli tesztjéről jelentett, kedden pedig Benjámin Netanjahu miniszterelnök "agresszív megtorlást" helyezett kilátásba minden esetleges Izraelt érő támadásra. Múlt héten a Hezbollahot vezető Haszan Naszrallah sejk bosszút ígért Szamir Kantar Hezbollah-vezető mintegy két héttel ezelőtti, Szíriában történt megölésére válaszul. Noha Jeruzsálem hivatalosan nem vállalta a felelősséget a rakétatámadásért, Libanonban Izraelt vádolják Kantar megölésével.