Büntetlen előélet kell a 10+10 millió forinthoz

Legalább fél év munkaviszony és büntetlen előélet is szükséges a tíz plusz tízmillió forintos családtámogatáshoz - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Arra a kérdésre, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező határon túli magyaroknak is jár-e a kedvezmény, az államtitkár úgy válaszolt: azoknak a magyar állampolgároknak, akik Magyarországra költöznek, vásárolnak egy lakást, ahol élni szeretnének, nyitva áll ez a lehetőség, de nekik is igazolniuk kell társadalombiztosítási jogviszonyt az Európai Unió területéről.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. MTI Fotó: Kovács Tamás



Az igénylőnek féléves munkaviszonyt is igazolnia kell, és munkaviszonyban kell állnia, amikor a támogatást kéri - hangsúlyozta. Hozzátette: az erkölcsi bizonyítvánnyal is igazolt büntetlen előélet is a támogatás odaítélésének feltétele.

Tuzson Bence kitért arra is, hogy ha valaki felvette a kedvezményt, de nem születik meg a harmadik gyermeke, akkor örökbe is fogadhat egy gyereket. Aki nem tudja teljesíteni a feltételeket, két gyermek után járó támogatásra jogosult, de a különbözetet vissza kell fizetnie. Részletezte: azoknak, akik önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a feltételeket, nem kell büntetőkamatot fizetniük, ellenkező esetben azonban büntetőkamatot számolnak fel, amely a jegybanki alapkamat ötszöröse lesz.



Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt szerdán jelentette be, hogy tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a pároknak a lakhatásuk rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak. A családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként további 10 millió forintot is kaphatnak a családok huszonöt éves futamidőre, ennek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. Közölte azt is: önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.