Újévkor akartak robbantani terroristák Jakartában

Kilenc embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával a hatóságok a hét végén az indonéziai Jáva szigetén. Az egyik gyanúsított feltehetően újévkor a fővárosban, Jakartában akart merényletet elkövetni - közölte hétfőn a helyi rendőrség.

A terrorizmussal gyanúsított embereket Jáva öt városában fogták el, az egyiküknél robbanószerkezet készítésére is használható anyagokat és eszközöket találtak.

A közép-jávai Sukoharjo kormányzóság rendőrfőnökének közlése szerint elektronikai alkatrészeket, műtrágyát, szögeket és golyóscsapágyakat foglaltak le a gyanúsítottnál, a dzsihádról szóló könyvek és jakartai térképek mellett.

Tanár és diák a gyanúsítottak között

Két másik őrizetbe vett ember egy bentlakásos iskola tanára és az oktatási intézmény diákja volt. A rendőrség feltételezése szerint a diákot öngyilkos merényletre készítették fel, amit újévkor kellett volna végrehajtania.

Más gyanúsítottak a síita közösségek ellen terveztek támadásokat Jáva és Szumátra szigetein.

Médiajelentések szerint a jávai razziákat az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI) és az ausztrál rendőrségtől kapott hírszerzési értesülések alapján hajtották végre.

Az indonéz hatóságok szerint számos jel mutat arra, hogy az őrizetbe vett emberek az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel, vagy az al-Kaidához kötődő Dzsamáa al-Iszlámíja fegyveres csoporttal állhattak kapcsolatban.

Pénzt utaltak nekik Szíriából

Pénzátutalást kaptak, kapcsolatban állnak Szíriával. A pénzt egy magas rangú dzsihadistától kapták, aki az IÁ indonéziai kapcsolatait koordinálja - mondta Anton Charliyan rendőrségi szóvivő

Indonéziának van a világ legnagyobb muzulmán népessége: az ország több mint 240 millió lakosának 86 százaléka az iszlámot követi. A hatóságoknak a 2000-es évek erőszakhullámai után sikerült visszaszorítaniuk a szélsőséges csoportokat és a belföldi fegyveres szervezeteket, most azonban attól tartanak, hogy az IÁ növekvő befolyásának hatására újra teret nyernek a szélsőséges csoportok, és gyakoribbá válhatnak az erőszakcselekmények.

A hatóságok mintegy 150 ezer főt terveznek az istentiszteleti helyszínek és a közterületek őrzésére vezényelni országszerte. Csak Jakartában 28 ezer ember fog vigyázni a karácsonyi és újévi ünnepek biztonságára.