Lavina temetett maga alá egy települést

Tíz házat sodort el a hógörgeteg. Egy ember meghalt, kilenc megsérült.

Lavina sodort el tíz házat szombaton késő délelőtt a Norvégiához tartozó Spizbergákon. A távoli sarkvidéki szigetcsoporton történt szerencsétlenségben legkevesebb egy ember, meghalt és kilenc - köztük négy gyerek - megsérült, őket kórházban ápolják. Két gyereknek és egy felnőttnek súlyos az állapota.

RTX1ZD15

A több tonna hó a szigetcsoport legnagyobb települése Longyearbyen fölé magasodó Sukkertoppen hegyről zúdult alá.Mintegy száz mentő, katasztrófavédő és önkéntes sietett a helyszínere, ahol kutyákkal, lámpákkal kutattak a túlélők után. A mentést nehezítette az állandó sötétség, mivel a Spitzbergákon novembertől február közepéig nem kel fel a nap.

A hatóságok délután közölték, hogy minden lakót meghtláltak, így nem kutatnak tovább. Ugyanakkor elővigyáztosságból kiköltöztették az embereket a környező mintegy tucatnyi házból.

A hótömeg azután indult meg, hogy péntek este az elmúlt 30 év legnagyobb viharát élték át a szigetcsoport lakói.

A Spitzbergák - norvég nevén Svalbard - Norvégia legészakibb szárazföldi területe. A Jeges-tengerben található szigetcsoport az európai kontinenstől északra, körülbelül félúton fekszik orvégia és az Északi-sarkpont között. Mintegy 2600 lakosa van.