Szíven ütötte az építészeket Rogán Antal új javaslata

Káosztól tart az építkezések körül az építészkamara egyik vezetőségi tagja amiatt, hogy a jövőben 300 négyzetméter alatt nem kell építési engedélyt kérni az ingatlanokra. Az építési vállalkozók szövetsége azonban örül a változtatásnak.

Furcsállja az építész szakma az építési engedélyek kapcsán tervezett változtatásokat. Mint ahogy a Magyar Építész Kamara egyik tisztségviselője a hirado.hu-nak megfogalmazta, sokakat szíven ütött, hogy a kormány tervei szerint 300 négyzetméter alatti ingatlanokhoz nem kell építési engedélyt kérni a jövőben, mindössze bejelentési kötelezettség lesz. Félő, hogy káosz lesz az építkezések körül, ha a hatóság nem látja a terveket még a kivitelezési munkák megkezdése előtt – mondta. A szakmai testület munkatársa egyelőre csak név nélkül kívánt beszélni a tervezett változtatásról, mert, mint mondta, még nekik is friss a kormányzati bejelentés, illetve az abban szereplő adatok.

Elég bejelenteni, de vállalni kell érte a felelősséget

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kedden az Országgyűlésben azt mondta, az új építésű lakások forgalmi adójának csökkentésével a kormánynak az a célja, hogy minden magyar család minél olcsóbban saját lakáshoz jusson. Nem elegendő azonban a lakásépítés áfáját csökkenteni, az építési engedélyezés bürokráciájának lebontására is szükség van. A 300 négyzetméter alatti ingatlanokhoz ezért nem kell építési engedélyt kérni a jövőben, mindössze bejelentési kötelezettség lesz. Rogán Antal közlése szerint az építtetőnek vagy az általa felkért szakembernek vállalnia kell azt, hogy az érvényes építési szabályzatokat betartják, és a bejelentést követően 15 nappal megkezdődhet az építkezés. Hozzátette: a kormányhivatalok feladata lesz ellenőrizni, hogy az építkezés valóban a szabályoknak megfelelően valósult-e meg, de ez megegyezik a használatbavételi eljárással.A Magyar Építész Kamara hirado.hu-nak nyilatkozó vezetőségi tagja szerint, ha nem kell építési engedély, az azt jelenti, a hatóság nem tudja majd, pontosan milyen építkezések zajlanak, és az esetleges szabálytalanságokat már csak a használatbavételi eljárás során lehet orvosolni. El lehet képzelni, mi a különbség a között, ha csak a terveket vagy ha a kész épületet kell módosítani. Felhívta rá a figyelmet, hogy egy tervet vagy épületet nagyon sok ponton és többen is kifogásolhatnak.

Pilisszentkereszt, 2011. június 2. Pirtyák László építésvezető egy munkatársának magyaráz a Szlovák Közösségi Ház építkezésén, Pilisszentkereszten. A szlovák kormány tartalékaiból 160 ezer eurót különített el a pilisi szlovákok központjának építésére és berendezésére, a magyar állam már korábban döntött a támogatásáról. A magyar-szlovák egyezményt a házépítés finanszírozásáról 2010 áprilisában írták alá, a tervezett átadási határideje augusztus 23. (MTI-fotó: Kovács Attila)

Illusztráció. (MTI-fotó: Kovács Attila)A kamarai tisztségviselő arról is beszélt, az építési engedély kiadásával eddig a hatóság vállalta, hogy az elfogadott tervek megfelelnek a hatályos jogszabályoknak, a jövőben ennek a terhe az építészre hárul. Őt veszik tehát elő, ha kiderül, hogy eleve rossz elképzelések szerint valósult meg az építkezés. Természetesen eddig is az építész volt a felelős azért, ha az épület eltért az építési engedélyben foglaltaktól – tette hozzá.

Inkább a hatóság megregulázását szeretnék

Mint mondta, érthető törekvés a kormányzat részéről, hogy megkönnyítsék az építkezéseket, de ennek szerinte nem az a módja, hogy eltörlik az engedélyeztetést. A megoldás az lenne, ha megreguláznák a hatóságot, gyorsabb, hatékonyabb munkára szorítanák, és így nem húzódhatnának hosszú hónapokig, akár évekig az engedélyeztetési eljárások.

A kamara vezetésében dolgozó szakember elmondta még, bár a testületen belül nem mindenki értet vele egyet, de a kamara abba belement, hogy 160 négyzetméterig ne legyen szükség építési engedélyre, a 300 négyzetméterig terjedő ingatlanok azonban egészen más kategóriát képviselnek. Az ilyen nagy méretű építmények sokkal inkább igényelnék a tervek előzetes kontrollját – hangoztatta.

Egyelőre csak aggódhat

A hirado.hu-nak nyilatkozott Hajnóczi Péter, a kamara elnöke is, megerősítette, hogy korábban csak 160 négyzetméterről volt szó, nem 300-ról. Mint mondta, a testület még informálódik az ügyben, hivatalos állásfoglalás csak később várható a szervezettől. Sáros László, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke arról beszélt, hiányolják a mélyebb szakmai egyeztetést. Megjegyezte, hogy a tervezett újításokról hétfő este a televízió előtt ülve szembesült.

Arra a kérdésre, hogy a szövetség tervez-e bármilyen lépést az ügyben, azt mondta, szeretnének leülni a kamarával, egyelőre pedig csupán aggódhat, hogy az új szabályok mellett milyen helyzetekbe kerülnek az eddiginél nagyobb felelősséggel terhelt kollégái, illetve, hogy engedélyeztetés eltörlésével milyen házak épülnek a jövőben.

„Észre sem vette, hogy az ő számára nem kellő létesítmény épült”

Más véleményen van Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Az érdek-képviseleti szervezet vezetője az M1 televízió Ma reggel című műsorában kedden hangsúlyozta, hogy a lakásépítések ösztönzése kapcsán a kormányzat nem csak az áfa megvágására gondolt. Mint mondta, a szakma elérte, hogy kisebb legyen a bürokrácia, vagyis, hogy bizonyos ingatlanméretig ne kelljen építési engedélyt kérni. Azt ő is hozzátette, hogy ezzel nyilván jóval nagyobb lesz a tervezői és a kivitelezői felelősség.

Koji László szerint a változtatással senkinek sem sérül az érdeke, nem kell attól tartani, hogy mi épül majd a szomszédban, mert az építkezéshez szükséges előzetes bejelentésről értesítik majd a beruházás érintettjeit. Azt is mondta, az engedélyezési kötelezettség megszüntetése miatt az eljárás úgy felpörög, hogy az ember „észre sem vette, hogy a szomszédjában az ő számára nem kellő létesítmény épül”.