Hivatalosan is bezárt a debreceni menekülttábor

"Zárva" feliratú táblát helyeztek el szerdán a debreceni menekülttábor kapuján, ezzel hivatalosan és jelképesen is bezárták a menekültek helyi befogadóállomását, amely húsz éven át működött a városban.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője azt mondta, Debrecen az elmúlt években jól vizsgázott szolidaritásból és emberiességből. A tábor bezárása jó megoldás, mert "ma a határokat kell megvédeni, nem táborokat építeni Európa-szerte".

A kormánypárti politikus szerint akkor nőtt meg rohamosan a migránsok száma, amikor az Európai Unió megtiltotta, hogy a menekültügyi eljárás idejére menekültügyi őrizetbe vegyék a migránsokat.

Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben 2500-3000 menekült érkezett egy év alatt az országba, 2013-ban már 18 ezer, 2014-ben 43 ezer, 2015-ben pedig több mint 300 ezer.

Kósa Lajos szerint ehhez hozzájárultak "felelőtlen európai uniós politikusok", akik azt üzenték a migránsoknak: "itt tárt karokkal várunk benneteket". A frakcióvezető elmondta azt is, hogy a világ 110 országából érkeznek menekültek Európába, s jelenleg 38 millió körüli ember él táborokban.

"Európa képtelen megoldani a világ szegénységének problémáját" - jegyezte meg, emlékeztetve arra is, hogy Európa déli országaiban is nagy a munkanélküliség. Kifejtette: a magyar kormányt, a magyar parlamentet dicséret illeti, helyesen kifogásolják az egész uniós migrációs politikát. "Meg kell védeni a határokat, a betelepítési kvóta minden hazai és nemzetközi joggal ellentétes" - tette hozzá.

"Szemforgatók és erkölcstelenek az európai politikusok, azt hangoztatják, amit maguk sem tartanak be" - mondta, hozzátéve: "Magyarország demokratikus, szolidáris, nyitott ország, s talán az egyetlen, amely betartja a schengeni és a dublini egyezményeket". "A határokat kell megvédeni, nem táborokat építeni Európa-szerte" - nyomatékosította Kósa Lajos.

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a térség országgyűlési képviselője a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomás bezárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón 2015. december 16-án. Mögötte Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Papp László polgármester (Fidesz-KDNP) és Gyurosovics József rendőr dandártábornok, Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány (b-j). MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere köszönetet mondott a kormány következetes migrációs politikájáért, amely lehetővé tette a városban biztonsági kockázatot képviselő menekülttábor bezárását.

Megemlítette, hogy 1995. augusztus 11-én, a Horn-kormány, illetve Kuncze Gábor belügyminisztersége idején nyitotta meg kapuit a befogadóállomás, és húsz év kellett ahhoz, hogy megszűnjön.

Emlékeztetett arra, hogy a tábor bezárásáról májusban, a Modern városok program aláírásakor állapodtak meg Orbán Viktorral, s a miniszterelnök és a kormány következetes migrációs politikája eredményeként kerülhet most a "zárva" tábla a tábor kapujára.



Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felidézte, hogy a debreceni táborban megnyitása óta 73 ezer ember fordult meg, előbb délszláv, majd többségükben afgán, iraki, szír és koszovói migránsok.

Debrecenben jó együttműködéssel, szervezett, profi munka folyt a tábor működtetése során - jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: biztonsági határzárral, jogi védelemmel és élőerő alkalmazásával "megvédtük az országot, most elkerülnek bennünket a migránsok, de tőlünk délre naponta több ezren jönnek Európába".

A veszély tehát nem múlt el, s újabb veszély fenyeget: a betelepítési kvóta, amely a bűnözés és a terrorizmus szempontjából is további veszélyt jelent - hívta fel a figyelmet Kontrát Károly.

Az államtitkár ezért fontosnak nevezte: minél többen írják alá a Fidesz betelepítési kvóta-ellenes kezdeményezését, hogy a kormány fellépését támogatva, a közös eredmény részesei lehessenek.

Kapcsolódó tartalom