10 millió forintos támogatást kaphatnak a három gyermeket vállalók

Lázár János az év utolsó kormányülését követő sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként további 10 millió forintot is kaphatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál.

Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a pároknak a lakhatási kérdések rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán.

Lázár János elmondta: a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként további 10 millió forintot is kaphatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál.
Közölte azt is: önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

Hogy minél biztosabb legyen az otthonteremtés, az új építésű lakások vásárlásakor a támogatás két gyermek esetén 2,6 millió forintra emelkedik - tette hozzá.

Közölte azt is, akik eddig igényelték már a csok-ot vagy korábban az úgynevezett szocpolt, azok a felvett összeggel csökkentett támogatást igényelhetnek. Arról még egyeztetnek, hogy akik nem tudják teljesíteni a vállalásokat, azoknak milyen feltételekkel kell visszafizetniük a támogatást.Elmondta azt is: az új lakások vásárlása esetében eltörölték a csok feltételei között szereplő négyzetméterár-korlátokat már egy gyermeknél is. Az igénylés felső életkori határa továbbra is 40 év lesz.

Lázár János emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken az új lakásvásárlás áfája legfeljebb 150 négyzetméteres lakások és 300 négyzetméteres házak esetében. Ezt a kormány azzal egészítette ki, hogy  szintén január 1-jétől önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

Emlékeztetett: az építési engedélyezési eljárás bejelentésre változik a 300 négyzetmétert meg nem haladó lakóépületek esetében. 2016 januárjára további építésügyi reformcsomag is készül, ebben a társasházak építésénél is meghatározzák azt a négyzetmétert, amelynél hasonlóan könnyebbé válik a hatósági ügyintézés.

Nemzeti mintaterv katalógus is készül, amelyben olyan tájkarakterrel rendelkező épületeket javasolnak - akár felújítás vagy építés esetére - amelyek gyorsan és hatékonyan megvalósíthatóak - tette hozzá.

Budapest, 2015. december 16. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) érkezik sajtótájékoztatójára Kovács Zoltán kormányszóvivő társaságában az Országházban 2015. december 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) érkezik sajtótájékoztatójára Kovács Zoltán kormányszóvivő társaságában az Országházban 2015. december 16-án (MTI-fotó: Kovács Tamás)Farkas Sándor lehet a mezőhegyesi ménesbirtokért felelős kormánybiztos 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt javasolja Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a fideszes Farkas Sándort, Szentes országgyűlési képviselőjét, a mezőgazdasági bizottság tagját bízza meg a mezőhegyesi ménesbirtok és mintagazdaság megalapításáért felelős kormánybiztosi feladattal.Lázár János ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, az idei utolsó kormányülés szünetében jelentette be.

A miniszter elmondta, Farkas Sándor feladata egy olyan csapat összeállítása lesz, amely megalapítja az új mezőhegyesi ménesbirtokot és mintagazdaságot. Az állami földek értékesítésével kapcsolatban Lázár János elmondta, hogy eddig 102 ezer hektárt adtak el.

Lázár János az államigazgatás átszervezését javasolja 

Az államigazgatás jelentős átszervezését javasolja Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai budapesti tájékoztatóján kifejtette: azt kezdeményezi, hogy 2016. július 1-jén jöjjön létre az állami tisztviselői kar, amelybe első körben a járási hivatalok munkatársai tagozódhatnak be.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik sajtótájékoztatójára az Országházban 2015. december 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás


A kar létrehozása egy új bértáblát is jelent: július 1-jén 30 százalékkal nőnek a bérek, a következő években pedig 5-5 százalékkal, egészen az 50 százalékos béremelés eléréséig. 2017-ben a kormányhivatali struktúra, 2018-tól pedig az összes állami tisztviselő betagozódhat a karba - közölte. Lázár János jelezte: "létszám-racionalizálás" is lesz.

A tárcavezető emellett 91 központi államigazgatási szerv átszervezését is javasolja. Ennek lényege, hogy a kormányhivatalok fogják ellátni a jelenleg az országos hatóságokhoz és hivatalokhoz tartozó másodfokú eljárásokat. A központi államigazgatási szervek többi feladata pedig - "létszám-racionalizálás" után - a minisztériumokhoz kerül. "Minisztériumok, kormányhivatalok, járási hivatalok" - Lázár János összegzése szerint így fog kinézni az új államigazgatási struktúra.