Teljes családiház-felújításra is kérhető lesz Otthon melege-pénz

A szaktárca komplex energiahatékonysági munkákban gondolkodik. Hogy pontosan milyen pályázatok, milyen értékkel jelennek meg, az januárban dől el, a kiírások pedig várhatóan tavasszal jelennek meg.

Több pénz jut az ingatlankorszerűsítésre pályázóknak, az Otthon melege program keretét ugyanis majdnem ötödével emelte meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Jó hír, hogy jövő tavasszal a családi házakat is eléri az Otthon melege. A szaktárca teljes körű energiahatékonysági felújításban gondolkodik.

MTI Fotó: Varga GyörgyIdáig a 60 lakásosnál kisebb társasházak pályázhattak, itt nagyon rövid idő alatt közel 500 pályázat érkezett, ami 14 ezer lakást jelent, ezek a megemelt keretből 12 milliárd forint támogatást kaptak, ami teljes értéken számítva körülbelül 24 milliárdot jelent, hiszen közel 50 százalékos volt a támogatásintenzitás - emelte ki a Ma reggelben az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárára. Az önrészt főleg a lakók állták, de sok helyen az önkormányzat is segített - emlékeztetett Szabó Zsolt. A program különösen a központi régióban, illetve a nyugat-magyarországi régióban volt sikeresek, ezeken a területeken szinte néhány óra alatt kimerült a keret.


Jó hír, hogy jövőre már a családi házak is bekapcsolódhatnak a támogatott korszerűsítésbe. Az egyik forrás ehhez Európai Unióból érkezik, és visszatérítendő, részben kamatmentes, részben alacsony kamatozású lesz, a másik pedig az Otthon melege program vissza nem térítendő pénze. A program szakmai tartalmában is alaposan mélyül: míg eddig vagy csak kazánra, vagy fűtés-korszerűsítésre, vagy eszközre (mosógépre) volt kérhető támogatás, most szigetelésre, nyílászáróra, fűtéskorszerűsítésre és elektromosrendszer-felújításra is vonatkozik majd - hangsúlyozta az államtitkár.

Hogy pontosan milyen pályázatok, milyen értékkel jelennek majd meg, az januárban dől el, a kiírások pedig várhatóan tavasszal jelennek meg. A rendszer rugalmas lesz, fajlagos költségekkel dolgozik, például a külső szigetelésre 15 ezer forint/négyzetmétert állapít meg, így sokkal könnyebb lesz tervezni, számolgatni és elszámolni is - emelte ki Szabó. Hozzátette: a szaktárca úgy számol, a családiház-felújításokkal egy-egy ingatlannál legkevesebb körülbelül évi 100-200 ezer forint lesz megtakarítható. Az adatok szerint a lakás- családiház-állomány 60-70 százaléka szorulna energetikai felújításra, és bár nem minden tulajdonos él majd a lehetőséggel, a minisztérium szeretne akár egy „százezres családiház-nagyságrend” megújulásában segíteni.

Szabó Zsolt korábban a Népszabadságnak azt mondta, hogy a tavalyi, hasonló kört célzó programtól eltérően a szigetelést és a fűtési rendszerek cseréjét nem külön-külön támogatnák: teljes körű energiahatékonysági felújításban gondolkodnak. Az e kört célzó, tavaly indított két pályázattól eltérően - a nyílászárócsere-keret még idén év elején is nyitva állt - a vissza nem térítendő arány 50-ről 40 százalékra módosulhat. Ehhez hasonló mértékű "visszatérítendő támogatás" - vagyis kamatmentes és alacsony kamatozású hitel - is társulhat húsz százalék önrészigény mellett - írta a lap.