Hunvaldnak még közel egy évre börtönbe kell vonulnia

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az egykori VII. kerületi polgármester által előzetes fogva tartásban töltött idő beszámítását a rá két ügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztésbe.

Jogerős végzésével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a Hunvald György egykori VII. kerületi polgármester által előzetes fogva tartásban töltött idő beszámítását a rá két ügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztésbe, így a volt szocialista országgyűlési képviselőnek még csaknem egy évre börtönbe kell vonulnia - közölte a táblabíróság kedden az MTI-vel.

A Kúria 2014. július 1-jén jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélte a politikust az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben. Az egykori polgármestert a Szegedi Ítélőtábla 2015. április 25-én jogerősen két és fél év börtönnel sújtotta az önkormányzat nevében kötött valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt.Az elítélt két részletben - 2009. február 10-étől 2011. május 13-áig, majd 2011. június 17-étől 2011. október 4-éig - mintegy 2 év 6 hónapot töltött előzetes letartóztatásban. A vádlott ellen két jogerős ítélet született, és mindkét kiszabott büntetésbe - az ítélőtábla szerint tévesen - a kényszerintézkedések teljes időtartamát beszámították.

A táblabíróság összegzése szerint Hunvald György a rá kiszabott összesen három év hat hónap börtönbüntetésből eddig mintegy két és fél évet töltött előzetes fogva tartásban, vagyis még csaknem egy év büntetés letöltésére kell börtönbe vonulnia, amelyből - mivel a feltételes szabadon bocsátás kedvezményéből nincs kizárva - korábban szabadulhat.

A hatályos jogszabályok alapján az összbüntetés tartamát úgy kell meghatározni, mintha halmazati büntetést szabnának ki. Nem lehet kevesebb, mint a súlyosabb büntetés teljes időtartamának és az enyhébb harmadának az összege, és nem haladhatja meg a büntetések együttes tartamát.