Varga: a kormány szélesíteni szeretné az otthonteremtési kedvezményeket

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn az M1 aktuális csatornán arról is beszélt, hogy az autóhitelek forintosítása kapcsán érdemes megkeresni a pénzügyi szolgáltatót, ha nem megfelelőek a feltételek.

Az új áfakulcsot új lakások vásárlásánál lehet alkalmazni, és azért csak négy évre szól, mert általánosan nem lehet kiterjeszteni. A kormány adófilozófiája ugyanis az, hogy a jövedelem típusú adóknak kell csökkenniük, és a fogyasztási típusú adókon keresztül kell a közösségi kiadásokhoz szükséges adókat beszedni - fejtette ki a miniszter.Varga Mihály a lakásáfa 27-ről 5 százalékra való csökkentésével kapcsolatban kifejtette: a kormány célja az, hogy minél könnyebben lehessen új lakáshoz jutni, emellett szeretnék, ha a foglalkoztatást is bővítené, továbbá hozzá tudna járulni a gazdaság egészének növekedéséhez.

Hozzátette, az áfacsökkentés önmagában nem segít, ezért szeretnék szélesíteni a használt és új lakások vásárlásához adott kedvezményt. A bankok a kormány reményei szerint a jelzáloghitelezéssel, alacsony kamatokkal tudnak majd segíteni a saját erő megteremtésében.

Az autóhitelek forintosításával kapcsolatban arra a felvetésre, hogy van, akinek a törlesztőrészlete ezáltal emelkedik, a miniszter kifejtette: a forintosítás nem kötelező, csak egy lehetőség. Az ügyfélnek kell mérlegelnie, hogy elfogadja-e a bank javaslatát, vagy marad a devizahitelben.

Varga Mihály szerint érdemes felkeresni a bankot, és megnézni, hogy a futamidő hosszabbításával lehetséges-e más törlesztési megoldás ezekben az esetekben. Bízik abban, hogy a bankok az ügyfélsegítő programokon keresztül segíteni tudnak az embereknek abban, hogy egy már kifizetett autónak az árát ne kelljen még egyszer kifizetni egy ilyen rossz konstrukciójú hitel következményeként - mondta Varga Mihály.

Arra a kérdésre, mikor váltja fel a piaci alapú foglalkoztatás a közfoglalkoztatást, a miniszter kifejtette: az 550 ezer új állásból mintegy 330 a versenyszférában jött létre. A kormány célja az, hogy a közfoglalkoztatás csak egy lépcső legyen a munkaerőpiacra történő visszajutáshoz. A mostani mérések szerint a közfoglalkoztatottak 12-13 százaléka tud visszakerülni a munka világába, ez nem sok, de sokkal magasabb a kezdeti 7-8 százaléknál.