Szigorodik a jogsi eü-alkalmassági vizsgája!

Jövő évtől a vizsgálat része lesz az alvás közbeni légzészavar kiszűrése is.

Uniós előírás

Jövőre már megváltozott alkalmassági vizsgán kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jogosítványt kaphasson, vagy meg tudja hosszabbítani a már meglévőt - derült ki az Ma délelőtt összeállításából. A vizsgálat része lesz ugyanis az elsősorban a férfiakra jellemző alvás közbeni légzészavar (apnoé) kiszűrése is, annak nyomán, hogy módosították a járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletet. Aki ezen a szűrővizsgálaton nem vesz részt, nem hosszabbítják meg a jogosítványát, illetve nem kaphat vezetői engedélyt. A kötelező vizsgálat egyébként uniós előírás, amely minden tagországban életbe lép jövőre, a szűrés módszertanát is egy uniós munkacsoport dolgozta ki, amelynek magyar szakember is tagja volt.

Gyenge koncentráció

Az alvás idején összegyűlő légvételi szünetek következménye a kevesebb oxigén, amelynek nyomán nappal koncentrációgyengeség alakulhat ki, és alvási attakok (10-12 másodperce bárhol képesek vagyunk hirtelen elaludni) következhetnek be - magyarázta Várszegi Mária, a Szegedi Alvásdiagnosztikai Centrum főorvosa a Ma délelőttben. A sofőrt indokolt esetben a házi orvos küldheti majd el egy "bevallásos" kérdőív eredménye alapján a szakemberhez, aki végül dönt majd arról, vezethet-e valaki. Az úgynevezett légsínterápia 2-3 év alatt egyébként segíthet ezt az egyensúlyzavart helyre hozni, műtét, gyógyszer ugyanakkor nem használ, hiszen a torokban kell egy rekonstrukciót úgy létrehozni, hogy az ne járjon egyéb, maradandó következményekkel - magyarázta a szakember.

Alvás közben is dolgozunk

Szakács Zoltán neurológus, az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ elnöke már a stúdióban arról beszélt: nemcsak az alvás mennyisége, de annak minősége is nagyon fontos. Alvás közben ugyanis nem pihenünk, hanem folyamatosan és nagyon komolyan dolgozunk - hormonokat termelünk, a homloklebenyünket alkalmassá tesszük a másnapi gondolkodásra, konszolidáljuk a memóriánkat -, és az eredményt reggel fel kell tudnunk mutatni. Minden olyan folyamat pedig, amelyik tönkre teszi, fragmentálja az alvást, komoly problémákat okozhat: egy sofőr egy-két pillanatra "bealudhat' a volán mellett (ez 20-30 méter!), és lelassulhat a reakcióidő, a döntésképesség, ugyanúgy, mintha részegek lennénk.